Прекупвачи на агнета и ярета атакуват села в Пиринско преди Великден

Прекупвачи на агнета и ярета на щурм по селата в Пиринско в дните преди Великден. Кметове на малки населени места в региона предупреждават местните хора, които отглеждат такива животни, да внимават с прекупвачите на животни.

В началото на този месец се очаква сериозна атака на търговци по селата в региона. Прекупвачи идват чак от София, за да търсят в региона по-евтини агнета и ярета. Най-често стигат до високопланинските селища, които са отдалечени от общинските центрове.

„Възползват се, че много от собствениците на домашни животни са възрастни и не могат да закарат стоката си до животинските пазари в градовете. Принуждават ги да продават евтино стоката си. Миналата година взеха четириноги на цени от 7-8 лева за килограм живо тегло. А реалната цена бе 9-10 лева за килограм живо тегло”, споделят кметски управници в Пиринско. Стопаните трябва и да внимават с какви пари им плащат, тъй като често им се пробутват фалшиви банкноти. Лъжат ги и в кантара, казват управници. Тази година се очаква цената на живото тегло на животните да достигне 11-12 лева.

Цената на агнетата и яретата, спазарени на по-ниски цени от прекупвачите, се продават почти два пъти по-скъпо на пазара.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене