Община Разлог организира фолклорен фестивал „1000 носии на едно място“

На 17 април 2023 година – втория ден на Великден, всички жителите и гости на град Разлог ще имат възможност да се докоснат до местни занаяти, красотата на разложките носии, както и да се хванат на общо хоро, заедно със самодейците към Народните читалища от общината.
По обяд 1000 пазителите на българщината от седемте квартала на Разлог, ще завладеят централен площад „Преображение“, облечени в пъстри носии, предаващи красотата на разложките и много други български шевици.

В празничната програмата участие ще вземат още фолклорни групи, самодейни състави, танцови формация и клубове към Народно читалище “15 септември 1903 – 1909 г.” – град Разлог, Народно читалище „Самообразование”- село Бачево, Народно читалище “Слънце” – село Горно Драглище, Народно читалище “Георги Тончев” – село Долно Драглище, Народно читалище „Западнородопски лъч” – село Елешница, Народно читалище „Просвета – 1927” – село Добърско и Народно читалище „Просвета-1908 г.” -село Баня. Исторически музей- Разлог ще представи изложба на народни носии от началото на XIX до средата на XX век, писани великденски яйца и ръчно приготвени питки. За доброто настоение на фестивала ще се погрижат и щурите баби от село Горно Драглище. Баба Дешка, Баба Яна, баба Дана и баба Райна ще пеят и танцуват, ще се шегуват и ще предадат своя опит в изнесени ателиета в центъра на град Разлог.

Община Разлог Ви кани да се пренесете в свят, в който народната носия, музиката и танца са негови владетели.
Заповядайте на 17 април на централен площад “Преображение” и станете част от “1000 носии на едно място”. Насладете се на концерта на Народните читалища от общината, разгледайте изложба на Исторически музей – Разлог, разкриващата красотата на народни носии от началото на XIX до средата на XX век, докоснете се до ръчно приготвените Великденски питки и писани яйца, и почерпете опит в ателиетата на бабите от село Горно Драглище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене