Истинската полза от бойните изкуства, като цяло, и бразилското Джу-Джицу, в частност, е да изгражда и възпитава достойни граждани в обществото.

Говори шампионът! Стефан Червенков пред Топ Преса: Джу-Джицу е може би едно от малкото бойни изкуства, в които физически по-слаб противник може да победи физически по-силен от него

Стефан ЧЕРВЕНКОВ

Стефан ЧЕРВЕНКОВ

 

Интервюто взе Цветелина ДИМИТРОВА 

Спортният живот в Гоце Делчев бе обогатен отдавна с бразилско Джу-Джицу. Тази новост се дължи на Стефан Червенков, който е родом от град Гоце Делчев. Именно младият специалист, който е четирикратен европейски шампион се нагърби с въвеждането на южноамериканското бойно изкуство в нашия град, с което се запознал в Стокхолм. Червенков бе част от юношеския национален тим на България по шотокан, а след това натрупа опит в Швеция.

 – Здравей, Стефане! Благодаря ти, че прие да дадеш интервю за читателите на Топ Преса. На всички ни е ясно, че спортът е здраве. С какви други определения би описал думата „спорт“?

– За мен, освен здраве, спортът е бил и продължава да бъде среда, в която да се развивам и израствам. Поставял ме е в много трудни ситуации, където се научаваш, че трябва да продължаваш, въпреки че е тежко. Срещал ме е и продължава да ме среща с много хора, от които научавам нови неща, така че за мен спортът не е просто хоби с ползи за здравето, а нещо много по-цялостно и пълноценно – подготовка за истинските житейски трудности.

– В днешно време има различни видове спорт, чрез които човек да изразходва енергията си. Ти практикуваш бразилско Джу-Джицу. Сред редица популярни бойни спортове защо се спря на този?

– Винаги съм имал интерес към различните бойни изкуства и техните особености. Тренирал съм карате дълго време и дори и днес то е част от живота ми под някаква форма. Към бразилското Джу-Джицу ме привлече любопитството към захватните бойни изкуства. Това, което ме задържа обаче, е силно застъпения елемент на самозащита и реализъм, както и това, че техниката е на първо място. Джу-Джицу е може би едно от малкото бойни изкуства, в които физически по-слаб противник може да победи физически по-силен от него, ако го превъзхожда технически. Именно това дава възможност за постоянно учене и развитие и прави Джу-Джицу толкова интересно.

– От колко време се занимаваш с този спорт и какво повече ще ни разкажеш за него?

– Занимавам се сериозно  от около 5 години, откакто спрях да се състезавам активно по карате. Преди това съм имал откъслечни занимания, но не съм отделял особено време и внимание.

Бразилското Джу-Джицу е бойно изкуство, което произхожда от Япония, но е  доразвито в Бразилия от фамилията Грейси. То се състои от граплинг техники, като събаряния, ключове, техника за душене и т.н. Главната цел, разбира се, е да се установи контрол над противника без той да бива нараняван. Това прави бразилското Джу-Джицу подходящо за всички възрасти и нива на опит. Ползите, които тренировките дават, са не само физически. Развива се способността да вземаш бързи решения в трудни ситуации и да запазиш самоконтрол.

– Проявява ли желание младото поколение към този вид спорт?

– Днес младото поколение имат късмета да не страдат от липсата на различни видове спорт. Много от децата, които опитват, разбират, че колкото и да е забавно, Джу-Джицу е доста трудно. Трудно е, защото изисква от тях да не спират да учат и опитват. Всичко става с много постоянство и тренировки. Въпреки това, смятам, че има пренасищане в обществото на бързото и лесното и това кара много младежи да проявят интерес към бразилското Джу-Джицу.

– На каква възраст са децата, които практикуват бразилския спорт в твоята зала?

– Имаме деца от 5-годинишни до юноши, както и възрастни. Както казах, за Джу-Джицу няма неподходяща възраст.

– Имате ли някаква специална програма, по която се подготвяте за състезания?

– Тренираме под шапката на най-големия клуб по Джу-Джицу в България – Twisted Jiu Jitsu. Следваме програмата за тренировки, която следват и те. Тази програма обхваща не само състезателна подготовка, но и всички останали тренировки. Тя много прилича на един учебен план, съдържащ определен набор от техники, които трениращите трябва да познават и развиват. Целта е да се създаде структура, която всички да следват, разбират и усъвършенстват.

– Колко полезен може да бъде бойният спорт за всички в обществото, не само за професионалните спортисти?

– Професионалните спортисти са една много малка част от обществото. Истинската полза от бойните изкуства, като цяло, и бразилското Джу-Джицу, в частност, е да изгражда и възпитава достойни граждани в обществото. Освен очевидните физически преимущества, всички в обществото биха имали полза от това да се учат да контролират емоциите си, да проявяват самодисциплина и да придобиват истинска увереност в себе си.

– Посланието ви към читателите на Топ Преса?

– Да бъдат добри един към друг и да опитат тренировките по бразилско Джу-Джицу. Може пък да им хареса!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене