Международна учебна, преподавателска и обучителна дейност в СУ „Св. св. Кирил и Методий, с. Сатовча

Във връзка с проекта по френски език на тема „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 2, Стратегически партньорства, ученици и учители от България, Белгия, Италия и Румъния, участваха в международна учебна, преподавателска и обучителна дейност в СУ „Св.св.Кирил и Методий, с.Сатовча, в периода от 13.02.2023 – 17.03.2023 г.

На 13.03.2023 г.,  посрещнахме партньорите в гр.София. Направихме разходка из столицата, като посетихме нейните забележителности – катедралата „Александър Невски“, Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“, СУ „Св.Климент Охридски“, Народния театър „Иван Вазов“, църквата „Света Неделя“, Националния дворец на културата, Националния исторически музей и др.

Следобед се отправихме към Рилския манастир – един от най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

На 14.10.2022 г., директорът на училището и координаторът на проекта,  приветстваха гостите с „добре дошли“ под звуците на химните на страните-партньори и европейския химн. Интернационална делегация с участие на учениците от 12-б клас, поздравиха гостите на различни езици, а народната певица Снежана Джалова ги приветства с фолклорни песни от Сатовчанския край.

Чрез мултимедийни презентации бяха представени: България, училище Сатовча, местни традиционни ястия, обичаи, традиции и празници. Гостите имаха възможността да се насладят на традиционния пролетен празник, с участие на учениците от 1- 11 клас, изпълнен с много песни, танци и хора. Програмата на мобилността продължи с дегустация на български храни и посещения на музея, джамията, църквата и велоалеята. В музейната сбирка, г-н Калоян Шишков проведе дискусия по философия, като основен акцент бе „ученикът в центъра на образователната система“.

На 15.03.2023 г., се проведе интердисциплинарен урок, посветен на 150 години от създаването на училище Сатовча на тема „Фолклорен традиционен празничен календар“, под ръководството на г-жа Василена Пашанлиева – учител по български език и литература и г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език.

Учениците от 8 клас запознаха партньорите с народните празници и обичаи – Коледа, Великден, Рамазан Байрам, Курбан Байрам, Банго Васил /Ромската Нова година/ и др.

Целта бе да се създаде интерес към празничните традиции  и съхранение на създадените обичаи на различните религии, които живеят съвместно в разбирателство и толерантност.

След урока, бе организирано творческо ателие за изработване на мартеници – символът на пролетта. За целта бе зачетена легендата за произхода на мартеницата. Задачата бе всеки партньор да изработи мартеница с традиционни материали. Всички участници завиха бял и червен конец за здраве, щастие и късмет.

Програмата продължи с  урок по технологии и предприемачество, под ръководството на г-жа Силвина Адамова. Учениците от 7а клас демонстрираха различни видеа с местни традиционни ястия. В края на часа, гостите дегустираха различни храни, приготвени от учениците и техните родители.

След тази дейност, партньорите се включиха в проектно-базирано обучение, организирано от г-жа Маруся Лозанова, която демонстрира мини-проекти в обучението по английски език на тема „Кулинарни рецепти на български традиционни ястия“.

Заедно с партньорите направихме обиколка на училището. Учениците от първи клас пяха песни и рецитираха стихотворения.

Следобедът започна с посещение на местна кухня, където гостите имаха възможността да наблюдават приготвянето на местни ястия.

По-късно се отправихме към историческия музей, гр.Гоце Делчев – единственият център за проучване, съхранение и социализация на уникалното културно – историческо и архитектурно наследство на града и общината. Посетихме манастира „Св.Георги Победоносец“ в град Хаджидимово и зоокъта, разположен в близост до храма.

Денят завърши с ателие за приготвяне на традиционни плодови салати, организирано от екипа на хотелски комплекс „Дъбраш“

На 16.03.2023г., се проведоха две обучения. Първото обучение се проведе от ученика Кристиян Джилджов от 12 – б клас на тема „Създаване на готварска книга в Canva“, а второто – от главен асистент д-р Емилия Тошева на тема „Облачни технологии и Мисловни карти“. След обученията бе организирано творческо ателие за създаване на мисловни карти с кулинарни рецепти и пирамидата за здравословно хранене. Ученици и учители бяха разделени на екипи. Всеки екип създаде своята мисловна карта, включваща здравословни ястия – съставки и начин на приготвяне. Говорители на екипите представиха своите продукти.

Направена бе оценка на мобилността в Padlet стена, където учениците поставиха  снимки от различните дейности, а на дърво на решенията написаха своите впечатления от мобилността в България.

Следобед направихме обиколка на архитектурния резерват Долен. Гостите се насладиха на старите автентични къщи, църквата „Свети Никола“, Амфитеатъра и др.

От 20:00 часа започна интернационалната вечер с водещи – г-жа Райка Славчева и ученика Кристиян Джилджов. Програмата включваше: фолклорни танци, забавни и развлекателни и интерактивни игри, церемония по връчване на сертификати, подаръци от екипа на проекта и училищното ръководство.

На 17.03.2023 г., се отправихме към гр. Пловдив. Разходихме се из старинната част на града с екскурзовод на френски език, който  разказа за античните, средновековните и възрожденски паметници на територията на историческото Трихълмие – Античен театър, Балабанова къща, Етнографски музей, Хисар Капия, Римски стадион, централна търговска улица, и др. Гостите се насладиха и възхитиха на красотата и забележителностите на града.

Като координатор на проекта изказвам благодарности на: Европейската комисия, програма „Еразъм+“, ЦРЧР, гр. София, г-н Джеват Дунчев – директор на СУ-Сатовча; учителския колектив и помощния персонал, ученици, родители, г-н Romain Hublet – главен координатор на проекта, г-жа Mirela Aninoiu – координатор на Румъния, г-жа Rosa Angela Valenti – координатор на Италия, г-н Калоян Шишков, г-н Кирил Караколев, г-н Цветомир Дренков – управител на хотелски комплекс „Дъбраш“, транспортна фирма „БЕСИ 93“ ЕООД, г-н Ахмед Рушидов – управител на механа „Лес“ и др.

БЛАГОДАРИМ  ВИ!

Мобилността е посветена на 150 години от създаването на училище Сатовча и Международния ден на франкофонията!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене