Винена география: Долината на река Струма

В България има няколко утвърдени региона, в които се произвежда качествено и разпознаваемо вино. Но ако трябва да посочим успешна винена дестинация, която освен добри продукти предлага и привлекателни за туристите активности – като дегустации и турове на място в избите, добри условия за настаняване, кулинария, тематични празници и фестивали, безспорно яркият и успешен пример е Долината на река Струма.

Тук – от Сандански до границата с Гърция, на сравнително малка площ работят почти 20 по-големи и малки изби. Те са разположени сравнително близо една до друга, което прави региона подходящ за винени обиколки, съчетаващи посещение на няколко изби в рамките на уикенд – дори на велосипед. Ако разширим обхвата и добавим към тях и изби около Благоевград и Гоце Делчев, опциите се увеличават значително. Затова и без съмнение това е най-посещаваният от винени туристи регион в България, въпреки че официално подобна статистика не се води.

Малък, но с много предимства

Долината на Струма е един от сравнително малките винени региони на България (обхваща лозя, които са основно в землищата на Мелник, Сандански, Петрич и Благоевград), но за сметка на това разполага с предимства, които я правят много атрактивна. Първо, регионът има прекрасен микроклимат – много слънце и топли средиземноморски ветрове, и е идеален както за отглеждане на лозя, така и за туризъм. Второ, има уникални местни сортове, които виреят само тук – като например разновидностите на мелник и сандански мискет, които му дават разпознаваемост и имидж. И трето, тук са налице добра инфраструктура и стари традиции във винения туризъм и туризма изобщо. Така е още от времето на комунизма, когато Мелник бе сред топ дестинациите на България. Да не забравяме и магистрала „Струма“, която (макар и недовършена) прави региона много по-достъпен.

С всичките си дадености, без изненада, в последните години точно Долината на Струма и особено Мелнишката област се превърнаха в изключително атрактивно място за винени инвестиции от най-различен тип. Някои от тях са и единствени по рода си. Близо до Сандански например е модернизираната изба „Дамяница“ с чифлик „Ливади“ – една от малкото в България симбиотични ферми, където по чист и устойчив начин се отглеждат животни и култури и се произвеждат чисти и качествени продукти. До Петрич се намира „Орбелус“ – една от малкото изби у нас с биосертифицирани лозя. Zornica Family Estate до мелнишкото село Зорница пък разполага с малко собствено производство, но и с една от най-впечатляващите винени листи в страната в ресторанта си, отличаван няколко пъти в годишния конкурс „Ресторант на годината“ на „Бакхус“. Това далеч не е всичко. Тези и още изби и комплекси надградиха и вдигнаха на ново ниво винения туризъм в региона, добавяйки нови винарни, интересни места за отсядане и хранене и нови атракции (виж картата).

Задружни

Това е единственият регион в България, в който повечето местни изби и други свързани бизнеси работят заедно за маркетинга на дестинацията, помагат си, координират се за празници и фестивали и са проактивни за инициативи съвместно с общината. Например около винарския празник Трифон Зарезан в Мелнишко има истински дни на отворените врати, в които с дегустации и различни програми на място се включват близо 10 изби. Инициативата е вдъхновена от съседна Северна Гърция, където ежегодно с огромен успех се провежда уикенд на отворените врати в избите около Драма. Подобни събития са важни както за маркетинга на региона, така и за продажбите. От мелнишките изби споделят, че интересът и посещенията се увеличават осезаемо всяка година.

Важна и много симпатична инициатива на региона бе и създаването на картата „Мелнишки винени маршрути“ – цветна, забавна, с контакти и изчерпателна информация за всички изби в региона – къде и кога са възможни дегустации и турове, както и за винени магазини, барове, местни забележителности и т.н. Може би мнозина не са си давали сметка, но нещо толкова малко като една карта носи много позитивна промяна, защото изключително улеснява туристите в търсенията им и решението накъде да поемат.

По думите на Милица Зикатанова от „Вила Мелник“, която е сред инициаторите за създаването на картата и за други инициативни в региона, за съвместната работа и разбирателството между избите много помага това, че винарните тук са много близо една до друга. Това ражда тесни съседски и приятелски отношения и прави диалога и обмена на идеи по-лесен. Решенията за общите инициативи се вземат заедно на срещи, финансирането се подкрепя поравно.

Винарите от Мелнишко искат да стигнат и по-далече. Сред бъдещите им инициативи е в района да бъдат поставени типичните указателни табели, познати от винените пътища в цяла Европа. Тяхна кауза е изработването на общ бранд на региона, който да се поставя и върху етикетите, както и обновяването на границите на апелация за защитено наименование за произход.

А това обещава в близко бъдеще областта да стане още по-привлекателна дестинация за винен туризъм.

Къде да се отбием в региона

Изба „Дамяница“е доайенът на региона. Старият винзавод до Сандански отваря врати в далечната 1940 г., а днес – вече частен, е модернизиран и фокусиран в производството на премиум вина, като отдава значимото на местните винени сортове. На територията на избата е разположена и фермата чифлик „Ливади“, където по чист и устойчив начин се отглеждат животни и различни култури и се произвеждат качествени продукти.

Изба „Синтика“в Сандански е новото превъплъщение на стария аграрен център, в който от 50-те години на миналия век са развивани множество клонове и вариации на местните сортове грозде като ранна мелнишка лоза (Мелник 55), мелнишки рубин, сандански мискет и др. Към избата отскоро е изграден и Sintica Wine Resort, който предлага и луксозно настаняване, винен и конферентен туризъм.
Настаняване: да
Ресторант: да

„Вила Мелник“до село Хърсово е сред най-активните изби в региона, която е и двигател за промяната му. Тук се организират много празници и фестивали, но и извън тях избата е отворена за посещения всеки ден и посреща гости професионално – с тур из модерно оборудваната изба на няколко нива, с посещение в тунелите, издълбани в глинестите почви, с беседа на няколко езика и дегустация в зала с красива панорама, с разходка из лозята пред избата. Предлагат се и опции за индивидуални събития като сватба в лозята, тиймбилдинги и т.н.

Изба „Орбелус“до петричкото село Кромидово е един от малкото български винопроизводители с биосертифицирани лозя и впечатлява с неповторимия си дизайн във формата на бъчва. През месец май всяка година избата организира свой празник с вино и джаз на живо. В останалото време приема посетители за винен тур и дегустация с предварително обаждане. Наскоро тя получи наистина важно отличие – златен медал (95 от 100 точки) от един от най-престижните конкурси в света, този на Decanter, при това за вино от местен сорт – „Орбелус Single Мелник 55 2016“.

Виненият комплекс Zornica Family Estateсе намира до мелнишкото село Зорница. Тук луксозното настаняване е съчетано с висок клас ресторант, известен с една от най-богатите и впечатляващи винени листи, собствена малка ферма за производство на продукти, както и винено производство от собствени лозя. Екипът на комплекса предлага на гостите си и винени обиколки из избите в района.
Настаняване: да
Ресторант: да

Изба „Орбелия“е семейна винарна, разположена е в подножието на планина Беласица, до село Коларово, в близост до Петрич. Орбелия е древното тракийско име на планинския масив и в превод означава бяла, красива планина. Винарната е модерно оборудвана, но решена в битов стил. Избата е отворена за посещения с дегустации, а предлага и възможност за обяд или вечеря с традиционни ястия или барбекю при по-големи групи.

Изба „Рупел“до село Долно Спанчево, съвсем близо до гръцката граница, е шато, разположено насред лозята. Избата предлага добри условия за винен туризъм с разходка из лозята и дегустации, но също и за организиране на срещи, тиймбилдинги и други по-масови събития, като дегустационна зала е с капацитет 40 места.

Изба „Златен Рожен“до село Кромидово е с отворени врати за дегустации във винарната си, а също така предлага и настаняване в собствен бутиков хотел в село Рожен, непосредствено до Роженския манастир.
Настаняване: да
Ресторант: да

Комплексът „Ува Нестум“се намира от другата страна на Пирин, до Гоце Делчев, в долината на Места. Той съчетава модерна изба със СПА хотел, градини, лозя и спортни съоръжения, включително тенис кортове. Тук дегустациите са неизменна част от преживяването и могат да се случат в ресторанта или във винения бар.
Настаняване: да
Ресторант: да

Изба „Логодаж“в едноименното село близо до Благоевград също предлага възможност за дегустации. Нужно е предварително обаждане и резервация.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене