Националния печат

печат

В. „Сега“

Съдът скандално отряза общините за раздадените милиони

Върховният административен съд (ВАС) е прекратил делото, водено от четири общини срещу двете постановления на правителството „Орешарски“, с които по неясни критерии общини, управлявани от БСП и ДПС, получиха финансиране за стотици милиони левове. Това е поредното абсурдно решение, с което на гражданите се отказва защита от актове на властта.

Новият кабинет ще управлява в режим на мъчителен консенсус

Част от новите министри дойдоха заедно с бъдещия премиер при подписването на споразуменията. ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ ще подкрепят новия кабинет, чийто окончателен състав стана ясен вчера. Четирите формации подписаха различни по вид споразумения с различна тежест. Това между ГЕРБ и РБ е коалиционно. Фронтът сложи подпис под декларация за подкрепа на програмата, а АБВ се ангажира със споразумение за партньорство.

Здравната каса припира за бързо увеличение на заплати

На фона на тежките дефицити в здравния и републиканския бюджет служителите на НЗОК искат увеличение на заплатите си и даже недоволстват, че то се бави. Това стана ясно от съобщение на здравната каса, в което институцията се оплаква, че здравното министерство все още не е публикувало на сайта си предложението на касата да се вдигнат заплатите на държавните служители, които работят в нея.

В. „Монитор“

Пациенти погнаха здравната каса

Лавина от дела ще се заформи до края на месеца заради липсващи лекарства и терапии на засегнати от особено опасни заболявания, предупредиха от няколко пациентски организации, които атакуваха здравната каса.

Съдебен процес срещу България се канят да предизвикат от федерация „Български пациентски форум”, ако до седмица НЗОК не повиши на 50% своя дял по отношение на препаратите за лечение на остеопороза.

Младеж се обеси с връзки за обувки след купон

Изтормозен от роднини младеж от врачанското село Хайредин се обеси с връзките на маратонките си след купон у приятел. 24-годишният Кирил Луканов бил на сбирка в селото, на която с нищо не показал намеренията си. Той обаче бил доста умислен. По-рано на няколко пъти предупреждавал, че ще се отърве от мъките, като сложи край на живота си, но никой не го взел на сериозно. В средата на забавата той си тръгнал, като казал на приятелите си, че отива да пие кафе, след което повече не се върнал.

2 бона глоба за “Свиньо дебела” към даскалица

Цапната през устата врачанка отнесе 2000 лв. глоба за обиди, с които засипала детска учителка. Половината от парите са за оплютата даскалица, а другата хилядарка отива в полза на държавата. Решението е на районния съд и подлежи на обжалване пред окръжния. Случката се разиграла в двора на забавачка в жилищен комплекс “Дъбника” към 17 часа на 16 юли. Тогава между майката и учителката избухнал конфликт, при който разгневената жена си позволила да използва каруцарски език.

В. „Стандарт“

Фалит на КТБ и нов кабинет

Двата най-заплетени казуса в държавата намериха решение за 1 час. В 13,55 ч вчера БНБ обяви фалита на КТБ. След 139 дни агония вложителите ще започнат да си получават гарантираните по закон пари до Никулден.

В 15,30 ч пък Бойко Борисов пое кръста на новия кабинет. За първи път у нас правителство бе сформирано публично, всички преговори и компромиси бяха пред очите на цялото общество, каза новият премиер, след като подписа коалиционното споразумение с реформаторите и програма за управление с патриотите и АБВ.

Бесен съсед преби строителен шеф

Разярен здравеняк нахлу в дома на бившия шеф на РДНСК в Бургас Милен Ненчев и го смля от бой пред очите на жена му и двете му деца на 14 и 1,8 години. После заплаши да ги залее и циментира с бетон. Поводът за агресията е битов скандал между комшии на ул. „Пробуда“ в центъра на морския град. Съседът Васил Русев разбил вратата на Ненчеви с 18 ритника, след което нахлул в жилището.

Пускат парите от КТБ за Деня на банкера 

Корпоративна банка вече е без лиценз. Това означава, че остават броени дни до момента, в който нейните вложители ще могат да си получат парите. Те загубиха достъп до депозитите си на 20 юни, когато БНБ постави банката на Цветан Василев под специален надзор. Оттогава минаха точно 139 дни. Вложителите ще трябва да изчакат още близо месец – до 4 декември, когато изтича крайният срок за разплащане на гарантираните депозити, фиксиран в закона.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене