Отхвърлиха сигнал от Якоруда, че плашат избиратели да им спрат топлия обяд

Районната избирателна комисия в Благоевград разгледа подаден сигнал от Айше Хасан за изборни нарушения.

В сигнала са изложени твърдения, че за парламентарните избори на 2 април 2023 г. организацията на изборния процес е маркирана от спекулация и контролиране на вота в полза на една партия. Сформирана била подвижна секция на базата на около 200 подадени заявления от гласоподаватели, върху които е оказан натиск да гласуват за тази партия. Те били заплашвани от служителите на социалната кухня, че ще им се спре доставянето на храна по програма „Топъл обяд“. Издавали се и медицински документи с невярно съдържание на всеки с цел контролиране на вота в полза на една партия.

На отминалите парламентарни избори Айше Хасан е подала сигнал по същия казус, като твърдяла, че лекар и политическо ангажирано лице съставяли медицински документи на физически здрави лица, за да бъде създадена подвижна секция, в която всички гласували за една партия.

Жалбоподателката иска да бъде направена проверка.

РИК – Благоевград не е компетентна да установи наличието или липсата на трайно увреждане на избирателя, нито да изисква документи от него. Комисията не е орган, компетентен да установява истинността, респективно верността на издадени медицински документи, мотивираха се членовете и единодушно оставиха без разглеждане сигнала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене