Лицето на позора! Пълен крах на ТЕЛК – Благоевград! Доктор Митев знаете ли, че сте ПОЗОР! СНИМКИ

Пациенти висят с часове, за да получат решения от ТЕЛК – Благоевград. Няма ред, няма час, болни хора стоят прави в коридора, тъй като има една пейка и няколко стола за сядане, сигнализираха читатели. Ето какво установи репортерска проверка вчера на място. В 9 ч. пред кабинета на ТЕЛК-2 в поликлиниката имаше десетина човека. Местата на кожената пейка и вехтите столове от времето на соца бяха заети, млад мъж с две патерици се беше подпрял на стената.

Преди месец пишман директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев подписа заповед за освобождаване на дългогодишния шеф на ТЕТЛК в Благоевград д-р Елена Дюлгерова. Основанието е отдавна навършена пенсионна възраст и серия жалби срещу докторката, достигнали до болничното ръководство от пациенти, които се оплаквали, че не могат да намерят лекарката, за да бъдат прегледани. След тези му решителни действия, състоянието на ТЕЛК – Благоевград е още по плачевно. Язък за платения му ПР. Фактите говорят че състоянието на ТЕЛК – Благоевград е в пълен крах, а управлението на болницата е ПОЗОР. Митев, е позор!

„От с. Обидим съм. За първи път идвам тук, защото трябва да ми удължат болничния лист”, обясни той. 31-годишен мъж от Гоце Делчев пък чакаше за експертно решение, тъй като от НОИ обжалвали последния му болничен лист. „В болнични съм от 6 месеца. Срязах си сухожилията на ръката при работа с ъглошлайф. Оперира ме д-р Калоян Тихов в „Пирогов“. Трите пръста на лявата ръка още не мога да ги движа нормално. Лекарят ми обясни, че ще отнеме време, докато се възстановя”, обясни младият мъж и показва прегънатите си пръсти на ръката, който също за първи път идва за преглед в ТЕЛК.

„Получих писмо, че днес трябва да се явя. Нямаше посочен час, но съм тук от 8.30 ч. Взеха ми медицинските документи, нищо не обясниха. Подготвен съм да чакам с часове. Знам от зет ми, който се инвалидизира след катастрофа. Той е парализиран от кръста надолу, но при преглед в ТЕЛК лекарят му беше казал да се изправи от инвалидната количка”, добавя с горчива ирония младият мъж.

На вратата е залепен лист с експертния състав на  ТЕЛК-2, който е от 5-има лекари и 2 мед. сестри. Комисията заседава, но не е в пълен състав. Забелязва се, че на работа са председателят д-р Олег Кашукеев, д-р Лилиян Попов и една сестра. Някъде към 10 ч. идва д-р Владимир Рабаджийски, който работи в Спешен център, но е член и на ТЕЛК. Той влиза вътре заедно с негов колега, облечени в червените облекла на ЦСМП, и след около 15 минути си тръгват.  Медицинската сестра се показва на гишето и извиква хората по имена. След това се обръща към една от жените и на висок глас я обстрелва с въпроси: „Къде ти е писмото и личната карта? Какво е това? Даваш ми стари работи“. Жената се опитва да й обясни нещо за медицинските документи, но сестрата продължава: „Не ме карай да повишавам тон, знаете ли какво напрежение е вътре ?”. Жената примирено вдига рамене и сяда отново на пейката. „Тези са по-изнервени от нас… Това може да се случи само в България. Аз съм работил в Гърция и Кипър. Там имат добро здравеопазване и лекарите се отнасят внимателно с пациентите“, казва 52-годишен мъж от петричкото село Първомай.  Той също е за първи път в ТЕЛК, след като се лекувал от чернодробна цироза в Благоевград и София. „Нито пия, нито пуша. Имах баничарница в Първомай, но я затворих, като се разболях. Болестите са от боклуците, които ядем”, казва мъжът, който стои прав, тъй като няма къде да седне.

Прав стърчи и 61-годишен мъж от Гоце Делчев, който за 2 месеца сменил и двете тазобедрени стави. Операцията му била направена в гоцеделчевската болница от софийския лекар д-р Захариев. „Операциите са сполучливи, но едва ли повече ще мога да бъда дървосекач. Докторът ми каза, че в гората мога само да се разхождам, да не се натоварвам физически. Продадох и конете, които имах”,  разказва мъжът, който също е дошъл в ТЕЛК заради болничен лист.   Докато чакат реда си, някои от хората тихо си споделят за здравните неволи,  а други, като жената, чийто телефон звъни с ориенталска музика през половин час, потъва в дрямка. От краткия унес я изважда мед. сестрата, която отново се появява бойко на гишето. Новодошлите вкупом се насочват към нея. „Ти не си за тук!”, казва рязко тя на един от мъжете, след  като поглежда бележката, която държи. 78-годишен мъж си тръгва разочарован. „Трябвало да си нося лична карта и папка за медицинските документи. Ами защо не ги казват тези неща предварително, вместо да се питааме един-друг…“, недоумява пенсионерът, който досега не е имал „вземане-даване” с ТЕЛК. Придружителка на жена в инвалидна количка хуква да снима личната й карта. След 2 часа и половина висене на крак 31-годишният неврокопчанин е извикан да влезе на преглед. Приключва сравнително бързо и си тръгва почти  щастлив, тъй като му казали да се върне за решение някъде след 12 ч.

Репортажът ни от ТЕЛК бе провокиран от жена, която преди две седмици се обади в редакцията с твърдението:

„Лекарите в ТЕЛК – Благоевград се отнасят пренебрежително и грубо към болните хора. На 2 февруари имах час за преглед във Втори състав на ТЕЛК – Благоевград. Пред кабинета на третия етаж на поликлиниката имаше опашка от пациенти, някои бяха дошли в 8 ч. Комисията се появи в 10:45 ч., влязоха вътре и затвориха вратата с трясък пред очите на болните хора, които ги чакаха от два часа и половина. Нямаше дори едно: „Извинете, съжаляваме за закъснението”. Отвътре се чу разправия на висок глас, ставаше някаква кавга между тях.  Повечето от хората, които чакахме навън, сме възрастни, с тежки заболявания. Висяхме прави в студения коридор, тъй като имаше само една пейка за сядане.Треперехме от студ и от нерви заради унизителното отношение към нас. Първият пациент, който беше за 8 ч., влезе за преглед в 11:15 ч. Медицинската сестра, която извикваше хората, стана припряна и започна да повишава тон: „Хайде, по-бързо, няма 100 пъти да ви викам“. С тези думи тя започна да подвиква на хората, които са трудно подвижни и с придружител. Докато чаках да дойде моят ред, се чу как лекарят казва на пациентката да легне по корем. Тя обясни, че не може заради заболяването, което има, но лекарят пак настоя да легне по корем. Тогава синът й, който я придружаваше, попита лекаря: Вие можете ли да ходите на ръце по стената, докторе?”.  Изключително съм оскърбена  от това отношение към нас, хората с увреждания, и незачитането на пациентските ни права. Никой не е отишъл при тях от добро. Никой не е застрахован от инвалидизация. Ако са толкова натоварени лекарите от ТЕЛК, може да се обадят предварително, всички имаме телефони и да насрочат други дати за преглед. Пациентите не трябва да бъдат унижавани!“, категорична е жената, която пожела анонимност. Тя обаче добави, че е подала сигнал до контролните органи и очаква реакция.

Заради множество сигнали на граждани за забавени прегледи и просрочени решения за инвалидност срещу председателката на ТЕЛК-1 д-р Елена Дюлгерова, през януари договорът й беше прекратен, а болничният шеф д-р Огнян Митев обяви, че ще направи преструктуриране, според което няма да има повече две лекарски комисии, а един ТЕЛК в разширен състав. Тази идея все още не е реализирана. Междувременно здравният министър Асен Меджидиев обяви, че освидетелстването на хората с увреждания от лекари в ТЕЛК ще става на случаен принцип, като мярка срещу корупционните практики в системата. Промените, които включват и електронно изпращане на документи от лекуващия лекар до органите на медицинската експертиза, ще заработят през първата половина на май.

Двамата млади мъже от Гоце Делчев и с. Обидим бяха дошли заради болничните листове

„Когато един пациент от Благоевград, примерно, си подаде документите към „Информационно обслужване“ за освидетелстване, той ще бъде разпределен, примерно, във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза. В 7 до 10-дневен срок документите ще трябва да бъдат разгледани и да бъдат върнати обратно и насочени към Министерството на труда и социалните грижи и към НОИ. Всичко ще бъде по електронен път, без посещение на пациента при лекаря“, обеща здравният министър. Новата идея  бе  лансирана преди 1 седмица при представянето на мобилно приложение, с което лекарите могат да издават така наречените бели рецепти през телефон или друго мобилно устройство.

61-годишният неврокопчанин е опериран 2 пъти за 2 месеца    

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене