Топ Преса репортаж! Старите къщи на Разлог!

Запазените сгради от типа Разложко- чепинска къща са сред забележителностите на Разлог. Част от тях се намират на площад  „15 септември 1903г.” и са обявени за паметници на архитектурата.

След Съединението 1885г.от тук се е налагало и са емигрирали предимно в Чепино, сега квартал на Велинград и там са си правили същите къщи. Характерни особености, които отчитат архитектите. Първият етаж камък, вторият плет, измазан с кал, редица други и колибата като продължение на чардака.

Този тип жилищни сгради се счита за продължител на така наречените симетрични къщи, които се появяват в Пловдив през втората половина на деветнадесети век. Сред съхранените в Разлог най-известна е Парапуновата къща, принадлежала е на двамата братя Петър и Костадин Парапунови. През 1903г. по време на Илинденско –Преображенско-Кръстовденското въстание къщата е изгорена, а собствениците и напускат града, връщат се след година и я възстановяват  по старият строителен план.

По-особеното при нея е да кажем, че това е Братова къща,. Има две стаи на единият брат, две стаи на другият. Не е богата къща, единият брат е имал кръчма, на долният етаж са имали търговски площи, типична архитектура за втората половина на деветнадесети век.

Стаите, в които са живели двете семейства се намират на вторият етаж.

Във всяка стая е имало огнище, защото разбира се, осем месеца е зима тук. Тук е къкрел боба, топла вода, гюмовете също. Може да видите това е имал предвид  Димитър Талев в „Под железният светилник” и са си светели с борина, долапите единствената преносима мебел в къщата кават е бил съндъка на момата и невестата който трябва да дойде от някъде и да замине от тук на някъде,едва по-късно се появяват вече маси,столове,шкафове,след 1920г.

През петдесетте години на миналият век къщата е превърната в музей на Никола Парапунов,той е син на Костадин и ръководител на антифашистката борба в региона в годините преди и по време на Втората световна война. След промените в страната музеят е преобразуван с нови експозиции, като в него до днес се пазят над пет хиляди експоната от различни епохи.

В музея са представени три експозиции. В момента старата Разложка къща, в която е живяло семейството е запазена във вида, в който са живели и всички техни вещи са принадлежали пак на семейството. Втората експозиция е с археология, показва археологическите обективи в община Разлог, тъй като тя се оказва още в дълбока древност с много археологически обекти и другата експозиция е за града, която се казва някога мехомия. Днес Разлог представя града от неговото създаване до четиредесетте години на 20 век.

В последната експозиция могат да се видят макети и на други сгради в града от онова време, сред които на килийното училище, както и на първото класно училище „Марковото”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене