Антон Стефов ще прави завод за бронирани автомобили в Благоевград

Дни след като даде старт на строителството на завод за бронирани машини в Бургас, българският предприемач Антон Стефов, емигрирал преди години в Канада, депозира инвестиционното си намерение за такова производство и в родния си Благоевград. Пред кмета на областния център бизнесменът потвърди желанието си да изгради завод за бронирани автомобили, в който ще работят 500 специалисти, чиито възнаграждения ще бъдат в пъти по-високи от средната работна заплата у нас.

Допреди 15 години името и личността на Антон Стефов не бяха особено популярни в Благоевград. Научният сътрудник от ВМЕИ (сега Технически университет) никога не е прекъсвал връзката си с родината, макар че има един от водещите в света бизнеси с бронирани машини.

През 2009 година, идвайки от Канада, той посещава Националната хуманитарна гимназия, бивша Солунска, в която е учил, и пита директора с какво може да помогне на любимото си училище. Гимназията отдавна мечтае да има зала за концерти на учениците от музикалните паралелки. Антон Стефов декларира готовност да дари необходимите средства. До този обаче това не се е случило, тъй като 15 години местната власт не намира подходящо място.

Сега милиардерът, който осигурява бронирани машини на държавни институции и международни организации, включително за НАТО и ООН, и има заводи в САЩ, ОАЕ, Турция, започна да реализира мащабната си инвестиция и в България. Той заяви желание да направи три завода в родината си – в Бургас, където стартът вече е факт, в Пловдив и Благоевград.

Месеци преди това да стане с официално входирано инвестиционно намерение, в града, чиито големи заводи и комбинати бяха закрити или разпродадени за малки производствени и търговски халета, това е най- коментираната тема. Преди ден е била и първата среща между кмета Илко Стоянов и бизнесмена. Заводът за бронирани автомобили ще бъде в рамките на бъдещата индустриална зона, чието изграждане трябва да започне през лятото.

„Има сериозно намерение за изграждане на такъв завод, но той не притежава имоти, проявява интерес към бъдещата индустриална зона“, потвърди Илко Стоянов.

След като приключи процедурата по отреждане на първата част от индустриалната зона, общината ще пристъпи към разширението, касаещо разгледаните от Антон Стефов терени, поясни кметът.

„Тези терени, за да може той да инвестира на тях, трябва да разширим индустриалната зона, защото те са общински – пасища, земеделски имоти.“

Чрез европейски средства общината ще изгради цялата инфраструктура на индустриалната зона, заяви кметът на Благоевград.

„А инвеститорът буквално може да дойде дори по терлички, да влезе и да осигури работни места.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене