Поне 30 храни с таван от 10% надценка за Великден

Поне 30 хранителни стоки да се продават в търговските вериги с таван на надценката до 10%. (Кои са те – виж графиката.)

Това е една от мерките за справяне с високите цени, които правителството ще обсъжда в следващите дни, съобщи вицепремиерът Христо Алексиев. Идеята е негова и на премиера Гълъб Донев.

Алексиев силно се надява на подкрепа от веригите, за да бъдат защитени уязвимите потребители и те да могат да купуват основни храни на по-ниски цени. Алексиев е планирал тази седмица да покани представителите на веригите на среща. Въпросните 30 храни сред стотиците, които продават веригите, нямало да се отразят негативно на счетоводните им баланси.

Таван на надценките има в Гърция и това е постановено със закон. Във Франция тази мярка не е наложена от държавата, но са я предприели самите търговски вериги по призив на президента Еманюел Макрон. Те са приели да продават 150 хранителни стоки на себестойност или с малка надценка, даде примери Алексиев. Той уточни, че не става въпрос за таван на цените, защото този опит в Унгария се е провалил.

До идеята за ограничаване на надценката се стигнало след анализ на проверките на търговските обекти, които продават храни, и мониторинга на пазара, който тече от месец и половина.

Комисията за защита на потребителите и Българската агенция за безопасност на храните видели много нарушения, които съществували от години и досега не било търсено решение за тях. В началото на месеца Алексиев и министрите на икономиката Никола Стоянов и на земеделието Явор Гечев оповестиха резултати от проверките.

Тогава тримата дадоха примери с кашкавал по БДС, който идвал на доставна цена от 8,04 за 400 грама, а на щанда се продавал за 15,99 лв., което правело 94% надценка. Сирене се доставяло за 5,64, а се продава за 10,79 лв. Маржът при прясното мляко пък бил 55 на сто.

По решаване на тези проблеми с нелоялни търговски практики се работи, но докато се вземат конкретните мерки и се направи регулация през закони, трябва време и няма как да се постигне бърз ефект, поясни Алексиев.

С тавана на надценката се целяло хората да посрещнат спокойно Великден, всеки един празник и всяка обичайна вечеря, поясни вицепремиерът. Ефектът е социален, за да могат уязвимите групи в обществото да пазаруват спокойно. Това не пречи на търговците, смятат от екипа на вицепремиера.

Ограничението няма да засяга всичките разновидности от една стока

Например за яйцата се отнася за стандартния размер, а не за такива от свободни кокошки или за големия размер.

Мярката е временна и вероятно ще бъде наложена с решение на правителството. Още не е определена точна дата, от която да влезе в сила, но преди ден министърът на икономиката Никола Стоянов коментира, че това може да стане и от началото на април.

От думите на Алексиев става ясно, че по-скоро е възможно това ограничение да важи преди Великден.

През това време ще се работи по законодателна инициатива, защото след три седмици ще има избран нов парламент. Разчита се народните представители да гласуват промените в закони, за да се пресекат опитите за спекула и нелоялни търговски практики.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене