Кюстендилската депутатка Мая Манолова за омбудсман – от „сигурно“ до „ще видим“

_thumb (2)

Реформаторите поставиха в шах ГЕРБ с идеята да издигнат Константин Пенчев в последния момент

Реформаторският блок опъна за пореден път нервите на партньорите си от ГЕРБ с идеята вчера в последния момент да издигне кандидатурата на досегашния омбудсман Константин Пенчев за втори мандат. Преди това по обяд в деловодството на Народното събрание социалистите внесоха кандидатурата на червената депутатка от Кюстендил Мая Манолова и до крайния срок в края на работния ден тя беше единствената.Издигането на Мая Манолова беше предшествано от нейни совалки между всички политически сили, включително и ГЕРБ, от които събра одобрение.

Желанието на Манолова да стане омбутсман било лично и дори изненадало доста от социалистите. Предполага се, че тя е взела такова решение, за да излезе по най-деликатния начин от БСП, където от известно време се води вътрешнопартийна опозиция. Това развързва и ръцете на ръководството на партията да приложи стария метод „отстраняване чрез издигане“.

В Реформаторския блок обаче за нищо на света не биха подкрепили кандидатурата на Манолова за обществен защитник, установи Блиц. Това ги накарало в последния момент да издигнат досегашния омбудсман Константин Пенчев за втори мандат, разцентровайки предварителните уговорки между Манолова и партньорите си от ГЕРБ.

Пенчев е бивш съпартиец на Бойко Борисов от НДСВ. Мандатът му се смята за успешен. Той може да разчита на подкрепата и на ДПС по либералната ос, още повече, че партията на Местан влезе в уоговорки за предизборна коалиция с бившите си партньори от властта и дори отиде на крака миналия вторник в централата на НДСВ.

Сондажите на Блиц  сред депутатите от ГЕРБ и ДПС показват, че след появата на алтернативната на Манолова кандидатура, Константин Пенчев като че ли събира повече симпатии.

Кто се има предвид, че гласуването на омбудсман в парламента е тайно, изходът от този вот изобщо не може да се смята за предопределен.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене