Щъркелова двойка сви гнездо на върха на камбанарията на църквата в Банско

И тази пролет щъркеловата двойка, свила гнездо на върха на камбанарията на храм „Света Троица“ в Банско, се завърна, за да отгледа своите рожби там. Завръщането на щъркелите е очаквано от жителите на града, разказа за БТА Георги Ангелов, който от три години е сред групата мъже, които бият камбаните за всеки празник.

Щъркелите са се завърнали преди броени дни, а пристигането им в планинския град е било посрещнато с много радост и вълнение, особено от децата. Минавайки покрай храма, Георги Ангелов видял група ученици от Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“, които са изразявали шумно и по детски вълнението си от завръщането на щъркелите, разказа той.

Щъркелова двойка свива гнездо на върха на камбанарията от десетилетия. Възрастни хора на повече от 70 години разказаха пред репортер на БТА, че още от детството си помнят дългокраките предвестници на пролетта, които обитават върха на кулата.

Георги Ангелов е може би най-близо до щъркеловото семейство, а през изминалите три години той е човекът, който качва на върха на камбанарията храна за птиците в студените дни. През 2020 г. природата поднася изненада – обилен сняг през пролетта. Тогава местни хора реагират, че щъркелите нямат храна, а рибари и собственик на рибарски магазин в града осигуряват риба, която Георги доставя до дома на щъркеловото семейство. Това се повтаря и през следващите няколко години. Тази година отново се очаква захлаждане, но хората винаги се отзовават и при необходимост ще бъде осигурена риба за щъркелите, каза Ангелов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене