Жителите на село Яворница сами ремонтират селските улици

Когато няма кой да ти помогне, помогни си сам!

Тази стара българска поговорка важи с пълна сила за жителите на петричкото село Яворница, които сами ремонтират улиците в населеното място. Със собствени средства, усилия и техника, местните хора, заедно с кмета Стефан Вангелов, започнаха да бетонират селските улици още преди години, продължават да го правят и днес, докато не бъде ремонтирана цялата пътна мрежа в Яворница.

„Разбира се, че това е ангажимент на държавата и институциите, но и ние сме част от тази държава и в тази посока работим, в интерес на жителите на тази държава. За съжаление, не получаваме достатъчно средства и от общината и от държавата, затова се опитваме и с наши средства да решаваме този проблем. Но, искам да подчертая, че не сме съвсем без средства от Общината. Имаме уверението на кмета на Община Петрич, че ще бъдат осигурени средства за около 100 кубика бетон и мрежа за реновирането на улиците“, коментира за Радио Благоевград кметът на петричкото село Яворница Стефан Вангелов.

Вече трети мандат той реализира тази своя идея, а именно, всички улици в селото да бъдат реновирани. Надява се, ако бъде избран отново за кмет наесен, да осъществи изцяло тази своя мечта.

До момента са ремонтирани и наново изградени, със съдействието на общината и с дарения на местните хора, около 3-4 километра селски улици.

„Имаме цифри от порядъка на около 1000 лв. дарения от местните хора, което не е никак малко на фона на възможностите на местните жители. Дори за последното трасе, семейство, в което има трима инвалиди, участва със 600 лева и с труда на хората“, допълни кметът на село Яворница.

Почти всички жители се включват активно в тези ремонтни дейности, кой с каквото може – със средства, с техника и с труд, защото осъзнават, че това се прави за тях самите, за децата и семействата им. А и така се цени вече съграденото.

„Тази година, до момента, са изградени две улици в селото. Идеята ми е да бъдат довършени още три улици и при още един мандат, да видя всички улици в Яворница ремонтирани окончателно“, коментира Стефан Вангелов.

Той уточни, че един кубик бетон струва около 150 лв. или около 15 лв. на квадратен метър. Ако се прибавят и още 15 лева други разходи, един квадратен метър бетонирана улица излиза около 30 лева.

„Ние трябва да сме реалисти. Наистина нашият терен в подгорските села е доста труден, но трябва да сме откровени, че нашите данъци са доста ниски. Затова, трябва да имаме по-високи данъци, които да се върнат в посока за хората. По-добре хората да дадат 50 лева повече данък за годината, отколкото 200 лева за ремонт на автомобила. Затова, искам да благодаря на хората за тяхното участие и да им пожелая да са отзивчиви и да съхраняват това, което сме изградили заедно“, сподели още кметът на село Яворница.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене