Хлебопроизводител от Дебрен иска да прави месопреработвателно предприятие в Гърмен

Хлебопроизводителят от гърменското с. Дебрен Сабри Комаров получи дълъг списък с препоръки от Министерството на околната среда и водите във връзка с идеята му да направи в Гърмен месопреработвателно предприятие за производство на месни разфасовки и заготовки от червени и бели меса, производство на варено-сушени и пушени трайни и малотрайни колбаси, производство на месни консерви, както и кланичен пункт и фотоволтаична инсталация за собствени нужди.

Проектът на фирмата „Хляб Екомек“ ЕООД е за имот на Комаров в местността Въпата, където кланицата и месарското предприятие ще бъдат побрани в обща сграда с разгъната застроена площ от 1705 кв.м. На покрива инвеститорът е планирал фотоволтаична инсталация с мощност 170 KW за собствени нужди, без присъединяване към
електроразпределителното дружество. Водоснабдяването на обекта ще се осъществи от водопроводната мрежа на Гърмен, като ще има и резервоар с обем 60 куб.м, предназначен за пожарогасене.

На 31.03.2022 г. Общинският съвет на с. Гърмен е дал предварително съгласие за изработване на ПУП. Проблемът е, че водопроводът минава на 2,4 км от бъдещото предприятие, а водопроводното отклонение трябва да пресече 16 имота с различна собственост, включително и водни обекти, които са на специален режим, като изключителна държавна собственост. По тази причина инвеститорът трябва да получи съгласие от всеки собственик, че е съгласен имотът му да бъде разкопан.

Проблем са и битово-фекалните и производствените отпадни води, за които Комаров е предвидил пречистване в локална пречиствателна станция. Според МОСВ това обаче не е достатъчно, защото отпадните води от месопреработвателната промишленост са с високо съдържание на кръв и много висок показател за биологична потребност от кислород, поради което е необходимо специално пречиствателно съоръжение за предварително третиране на производствените отпадни води, осигуряващо достигане на допустимите
концентрации на веществата за допречистване в ГПСОВ – Разлог.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене