Собственици на оранжерии в Санданско се отказаха да отглеждат ранни домати и краставици заради скъпото отопление

Собственици на оранжерии в Санданско масово се отказаха да садят ранни домати и краставици, които традиционно се засаждаха още в края на декември. Причината е драстичният скок на ценате на петрола и на газта, с които се отопляват оранжериите, съобщи Георги Борисов. Той има 3.5 декара оранжерии в с. Лебница за ранни зеленчуци.

„От години ранните домати и краставици от района на Сандански излизаха на пазара в края на месец февруари и в началото на месец март. Тази година  се отказах, защото разходът за отопляване на оранжерията е голям. Това означава, че ще работя на загуба, като платя и за разсад около 2000 лева, или още в началото съм назад с 5000 лева. Затова реших да засадя само маруля за салата. Въпреки че изкупната цена тази година е доста по-ниска в сравнение с миналата, когато корен се изкупуваше от оранжерията на цена от 70-80 стотинки, а тази година не може да скочи над 60 стотинки. Даже някои в началото на месец февруари продаваха на цена от 30 стотинки”, каза Г. Борисов.

„Оставих тази година да е нулева за ранния розов домат, защото по груби изчисления ще трябва да платя между 10 000-15 000 лева на декар разходи. Ще започна да садя домати чак в края на месец март и очаквам да узреят по средата на месец май, стига времето да е хубаво”.

Ангел Стоянов, който има оранжерия до съседното село Рибник, също се оплака от ниската изкупна цена на марулята. „Не знам какво стана, прекупвачите изкупуват корен маруля на цена от 40- 50 стотинки. Когато питаме защо е тази ниска цена, отговорът е: „Ако искате, сами си продавайте зеленчуците”. Известно ми е, че после се продава много по-скъпо, но нямам друг избор”, гневи се Ангел.

Той отглежда 4 декара оранжерии. Тази година връзката репички държи цена от 60 стотинки, което по думите на Ангел е добра цена. Отглеждането на репички не е трудоемка работа, само при брането и измиването има повече работа, но цената си заслужава, признава А. Стоянов. И допълва, че вместо от декар да изкара по 8000-9000 лева, се е примирил с минималните 5000 лева.

Към приключване е кампанията на ранната салата, която е докъм 20 март. Тогава собственици на оранжерии ще започнат да садят домати и краставици, без да се налага да ползват горива за отоплението, като разчитат на слънчевото време.  Собствениците на оранжерии в Левуново,  фамилиите Малчеви и Геренски, са единствените в района, които са засадили ранни домати. Но те отопляват оранжериите си с минерална вода и разходите им са ниски. Очаква се ранните домати те от техните оранжерии да излязат на пазара към края на март, но засега никой не се наема да прогнозира каква ще е цената, на която ще се продават.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене