Кюстендил отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи

Венци и цветя на паметника на Димитър Пешев бяха поднесени от представители на местната и държавната власт, църквата, организацията на евреите „Шалом“ в България, политически партии, граждани и граждански организации.

Почетни гости бяха г-н Гълъб Донев – министър председател на Република България, г-н Костадин Коджабашев – зам. министър на външните работи на Република България, инж. Александър Пандурски- областен управител на Област Кюстендил, г-н Иван Андонов- председател на Общински съвет Кюстендил. Присъстващите се включиха и в тържествено шествие до паметната плоча на почетния гражданин на Кюстендил Иван Момчилов, където положиха цветя в знак на признателност.

На 9 март 2023 г. се навършват 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала „Яд Вашем” за „праведници на света”. Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден „Стара планина” I ст. Удостоени са със званието „почетен гражданин на Кюстендил”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене