Горски спешно почистиха път за камиони, за да не минават колите през Ковачевица

Горски служители спешно почистиха оходен път за камиони край гърменските села Горно Дряново и Ковачевица. Преди седмица жители на архитектурния резерват Ковачевица в Родопите за пореден път протестираха срещу преминаването на тежкотоварни коли с дървесина през селището. Автомобилите съсипват инфраструктурата на селото и застрашават живота на хората. Калдъръмът се съсипва, къщите се напукват, а заради многото камиони стопани на къщи за гости в района отчитат и отлив на туристи. Защото шумът пречи на отдиха на гостите. Вдига се и много прах при преминаването им през населените места.

„Преди години се направи алтернативен път за камионите, за да не минават през село Горно Дряново и архитектурния резерват Ковачевица. Този обходен път бе почти непроходим. Поисках от горското стопанство да го почисти и това вече е факт. Аз съм издал заповед да не минават камионите с дърва през двете населени места, има решение и на Общинския съвет”, коментира кметът на община Гърмен – Феим Иса.

Този обходен път се направи, тъй като около две трети от годишно добиваната дървесина в района се транспортира през село Ковачевица – исторически и архитектурен резерват, целогодишно посещаван от наши и чужди туристи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене