„Актор“ изтеглиха техниката от Лот 4, оставиха земеделците от Чучулигово без достъп до нивите

Без име

„Гръцката фирма „Актор”, която трябваше да построи Лот 4 на автомагистрала „Струма”, донесе колкото ползи, толкова и вреди на хората от Чучулигово. Разочарован съм. Бъдещият изпълнител, който спечели процедурата за довършване на магистралния участък, трябва да знае какво е свършено и какво не от тази фирма”, заяви вчера кметът на село Чучулигово Андон Карачоров.

Според него участъкът до село Чучулигово е най-проблемният, който остава, след като Агенция „Пътна инфраструктура” в края на миналия месец прекрати договора с „Актор” заради бавните темпове на строителство.

„Единствено сме доволни, че „Актор” оправиха канализацията на селото, която преди това бяха развалили. След тях обаче останаха два сериозни проблема, които се чувстват особено силно сега, когато е кампанията по сеитбата на житото”, разказа Карачоров.

„Започнаха да строят нов магистрален мост край селото. Копаха, придойде вода, която заля стария мост от 1960 година, който водеше към полето на Чучулигово и съседното Марино поле. Това са над 800 декара полска земя, от която 350 декара се засяват с жито, останалите са с люцерна, зеленчуци  и малко овошки. Старият мост в момента е на дъното на блатото, което се образува. Направиха новия магистрален мост непосредствено до стария, но така, че под него кола не може да мине. За капак на всичко, в дъждовно време до новия мост се образува блато с площ около 8 декара. Всичко това означава, че земеделците не могат да стигнат до нивите си, за да ги засадят. Налага се хората да правят голям кръг, да минават през моста до село Тополница, за да отидат в полето. За втория мост събрахме подписка, която изпратихме до шефа на АПИ Лазар Лазаров. От него получихме отговор, че след възобновяване на строителството този проблем ще бъде решен. Дотогава обаче хората трябва да обикалят през моста до Тополница. За тези 350 декара с жито трябва да се превозят над 10 тона семе. Отделно от това, са торовете. Като узрее реколтата, тя ще бъде над 100 тона. Вижте каква работа ни вършеше старият мост, който остана под водата. Аз мисля, че всеки, който е развалил нещо, трябва да го възстанови. От „Актор” не направиха нищо, за да възстановят стария мост, колкото и да им се молих”, заключи Карачоров.

Трактористът Димитър Маринополски потвърди думите му. „За да стигна до нивите, правя кръг от три-четири километра. Това е допълнителен разход на време и гориво”, каза трактористът.

Трасето на Лот 4 на АМ „Струма” е празно, от „Актор’ са изтеглили техниката и колите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене