Лекари се завръщат в болница в Гоце Делчев, но нямат пространство да работят

Все повече млади лекари и се връщат да работят в многопрофилната болница „Иван Аскендеров“ в Гоце Делчев. Макар лечебното заведение да е обновено и с модерна медицинска апаратура, за специалистите липсва пространство, тъй като в досегашните сгради са обединени няколко отделения.

От многопрофилната болница са намерили половинчато решение – през 90-те години е започнат строеж на нова сграда, който обаче и до момента стои недовършен.

„Имаме намерение и желание този проект да се реализира докрай. Тази сграда е построена в края на 90-те години със средства от Иван Аскендеров. 1996-1998 г. са правени нови опити да бъде завършена тази сграда, която е немалка – около 12 000 квадрата, с идеята да се предоставят по-добри условия за пациентите“, обясни д-р Петър Филибев – директор на МБАЛ – „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев.

През последните две години и половина в болницата се наблюдава завръщането както на млади лекари, така и на пациенти, на които вече не им се налага да ходят до Разлог или Сандански. Пациентите са се увеличили три пъти, уточни директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ пред БНТ.

„Създали сме екип от професионалисти и добри хора, с които създаваме добри условия за лечение на пациентите. Това го показва и увеличеният брой пациенти, които избират да се лекуват в нашата болница“.

Младите кадри се завръщат, тъй като в общината тече програма за завършили медицина, която им осигурява стипендия. Подобряването на материалната база и условията на труд в болницата също привлича лекарите обратно в лечебното заведение.

„Успяхме да привлечем и специалисти от други градове на страната, за да можем да мотивираме и младите колеги да се върнат, за да черпят опит“, обясни д-р Петър Филибев.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене