Инвестиции за над 1 млн. евро срещу удължаване на концесионния договор предлагат на ОбС – Благоевград съдружниците в „Ларго Мол“

Инвестиции в размер на минимум 1 026 515 евро срещу удължаване на концесията за сградата на ГУМ – Благоевград предлагат концесионерите Георги Тозев и Николай Наков, съдружници в „Ларго Мол“ ООД. Искането им е за удължаване на 25-годишната концесия с максимално допустимите от Закона за концесиите 8 години и 3 месеца, и бе внесено в Общинския съвет в края на миналата година. Като мотив е посочен локдаунът заради Ковид пандемията, който нарушил принципа на икономически баланс на концесията. Наложило се изменение на стратегията на концесионера за рентабилност на инвестицията, а удължаването на срока ще позволи пълно връщане на направените вложения и разходи по експлоатация на обекта.

Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол не можа да заседава през декември, тъй като в състава й не бе подменен бившият зам. кмет по строителството В. Трошанов. В пълен и обновен състав на 25 януари тя обсъдила искането, но не взела решение заради липса на информация за задължителните допълнителни инвестиции, в случай че то се приеме.

Георги Тозев

С допълнение към искането си концесионерите са се ангажирали да вложат 2 007 688,83 лв. с ДДС в зидарски работи, саниране, редизайн на подове, первази и облицовки, за леки преградни стени, окачени тавани, подмяна на врати, реновация на асансьори и ескалатори, подмяна и поддръжка на ВиК, климатична и ел. инсталации.

Николай Наков,

Договорът за концесия на ГУМ бе подписан през 2011 г. с македонската фирма „Макиз“ ЕООД, собственост на Зоран Милевски. В серия от сделки той прехвърля дяловете си на настоящия концесионер „Ларго Мол“ ООД със съдружници Г. Тозев, Н. Наков, „Касиди“ ООД и „Гейт“ ЕООД. Според концесионния договор за ГУМ ежегодно в общинската хазна трябва да влизат по 240 000 лв., а размерът на инвестициите не бива да е по-малък от 4 млн. лв.

По време на Ковид пандемията с решение на ОбС от такси бяха освободени временно всички концесионери, като гласуването донесе санкции за няколко от съветниците, за които КПКОНПИ реши, че са били в конфликт на интереси. Заради това гласуване съветничката с работодател „Ларго Мол“ ООД Валентина Шаркова е с висяща, все още непотвърдена от Върховния съд рекордна санкция от 110 836,14 лева.

Становището на Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол към Общината за поисканото от концесионера на ГУМ удължение на договора до 2044 г. е положително и се очаква то да се внесе за дискусия и решение в пленарна зала на предстоящата извънредна сесия на ОбС – Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене