Комисар Венелин Станков осъди МВР за понижението си като шеф охрана в ОДМВР-Благоевград

Ексначалникът на 2 РУ на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) комисар Венелин Станков, който през есента на 2021 г. бе преназначен като началник на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Благоевград, осъди министерството, доказвайки, че пращането му в Благоевград е било само понижение в длъжност, а не „служебна необходимост“, наложена заради извънредни промени в оперативната обстановка в Благоевград или повишена престъпност, нямало и оперативни данни, че се очаква нагнетяване на обстановката в областния център предвид предстоящите тогава президентски избори.

В. Станков е посочил още като довод, че длъжността шеф на охранителна полиция в Благоевград дори не е била внезапно овакантена, а е стояла свободна от 17.06.2021 г., т.е. четири месеца преди издаване на Заповед №8121к-10770/07.10.2021 г. на министъра на вътрешните работи, с която той бе пратен да я заеме, и в този период нямало нито назначен временно изпълняващ длъжността, нито обявен конкурс за мястото.

Завчера Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – София и отмени със задна дата заповедта за благоевградското заточение на Станков, като осъди МВР да му плати 410 лв. за държавна такса и адвокат. Това решение му дава възможност да заведе друго дело срещу МВР с материален иск – разликата в заплатите му като шеф на столичното РПУ и значително по-ниската длъжност началник охрана в ОДМВР – Благоевград.

Междувременно след едва няколко месеца престой в Благоевград Станков бе възстановен начело на 2-о РУ на СДВР, но миналия октомври отново го отстраниха с още 6-има шефове на полицейски управления в столицата заради случая с катастрофата на бившия футболист Георги Семерджиев и появилите се доказателства, че години наред последният се е ползвал с полицейска закрила.

„Хората, които ще сменим, не са осъществявали полицейски чадър върху никого, но от гледна точка на ръководството на МВР те не са осъществили достатъчен контрол, не са създали необходимата организация на работа, така че да не се стига до случаи като „Семерджиев“, като катастрофата на Околовръстното и още няколко фрапантни случаи, на които станахме свидетели през последните седмици. След като анализирахме ситуацията, стигнахме до извода, че без да се направят рокади, няма как да обезпечим добрата организация и добрия контрол в тези районни управления“, мотивира тогава заповедта си вътрешният министър Иван Демерджиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене