Условна присъда за шофьор, убил мъж в инвалидна количка

60-одишен мъж от Кюстендил беше наказан с присъда „Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, изтърпяването на което се отлага за изпитателен срок от 3 години заради причинена смърт на пътя, по непредпазливост, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Присъдата може да се протестира и обжалва пред Софийски апелативен съд в 15 – дневен срок.

Съдът е признал 60-годишният мъж за виновен в това, че на 22 ноември 2019 година по път 6003, в посока от село Копиловци към село Шишковци, община Кюстендил, при управление на лек автомобил, нарушил правилото за движение по чл.20, ал.2 от ЗДвП и по непредпазливост причинил смъртта на 58-годишен мъж, придвижващ се с механична инвалидна количка по пътното платно, като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.

Съдът признава подсъдимия за невиновен и го оправдава по останалата част от обвинението за нарушаване на правилата за движение по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП – като участник в движението по пътищата е бил длъжен да не поставя в опасност живота и здравето на хората, в случая на пострадалия Б. Б. от гр. Кюстендил; чл. 5, ал. 2, т. 1 от ЗДвП – като участник в движението по пътищата водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства и чл. 20, ал.1 от ЗДвП – като водач не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което е управлявал.

Съдът налага на подсъдимия и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене