В Кюстендил отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи

Осемдесетата годишнина от акцията за спасяването на българските евреи ще бъде отбелязана в Кюстендил на 9 март. Събитието е организирано от Регионалния исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил, съвместно с Община Кюстендил, Института за исторически изследвания при БАН и Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

Началото на честванията ще започне в къщата музей „Димитър Пешев“, където от 10:00 часа ще бъде открита фото документалната изложба на музея в Кюстендил под наслов „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“. Къщата музей „Димитър Пешев“ е единствената експозиция в България, специализирана по темата за спасяването на българските евреи.

Оттам ще тръгне тържествено шествие, което ще продължи до паметника на Димитър Пешев в центъра на града. От 11:00 часа там ще бъдат поднесени венци и цветя, почит ще бъде отдадена и пред паметната плоча на Иван Момчилов, открита през миналата година.

Изложба „Кюстендилски художници от еврейски произход“ ще покаже художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в града. Откриването на експозицията е от 12:00 часа. Час по-късно в галерията ще започне и юбилейна кръгла маса: „80 години от спасяването на българските евреи“.

Събитията на 9 март са част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене