Здравка Лисийска от Разлог с юбилейна изложба в Благоевград

Днес от 18:00 часа, в Градската художествена галерия- Благоевград ще бъде открита юбилейна изложба на художничката Здравка Лисийска, в чест на нейната 75-годишнина.
В изложбата, озаглавена ”Отдаденост“ ще бъдат изложени предимно нови творби, нарисувани през последните няколко години. Картините са с разнообразна тематика, а и като стилови направления – от реалистични платна с цветя, пейзажи, хора (портрети и жанрови картини), творби на границата между реалното и абстрактното и абстрактни картини. Ще бъдат представени и няколко текстилни пана, изработени на вертикален стан и с техника “макраме”.
Като изложба с юбилеен характер, тя ще представи цялостния творчески път на авторката, отдадена от дълги години на изкуството.

Здравка Лисийска е родена на големия християнски празник Благовещение – 25 март през 1948 г. в гр. Разлог. Художественото си образованието започва отрано – първоначално в Техникум по керамика и стъкло със специалност декорация, а след това и НХА „Николай Павлович” – със специалност дизайн. След завършването на образованието си (от 1974г) живее и работи в Благоевград като преподавател в ЮЗУ ”Неофит Рилски”. Има публикувани 6 монографични книги, свързани с изобразителното изкуство и множество научни статии, един пътепис – “Усещане за Лондон” и една поетична книга – “Мигновения”. Активно участва и в множество национални, зонални и градски изложби на художниците, експонирала е и над 10 самостоятелни изложби, както у нас (Кюстендил, Перник, Варна, Пловдив, Благоевград, Разлог), така и международни участия и самостоятелни изяви в Италия, Русия, Германия, Великобритания. Нейни творби се намират в частни колекции и галерии в редица страни по света.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене