Разселиха яребици по ловните полета на Петрич и Сандански

Баба Марта зарадва седем сдружения, като им донесе яребици за пролетното разселване. На 1 март фирма „Сокол-БЛРС“ достави на ЛРС-Сандански, ЛРС-Сливница, ЛРС-София-изток, ЛРС-София-север, ЛРС-Брезник, ЛРС-Радомир и ЛРС-Петрич 2146 пернат дивеч на 270-дневна възраст от производственото стопанство „Сините камъни“ край Сливен.

Навсякъде птиците пристигнаха в отлично състояние със специализирания транспорт на фирмата.

Сандански

390 яребици и 260 кеклика получи сдружението от Сандански. Яребиците ще бъдат разселени в ловностопанските райони на 10 дружините, в още толкова са разпределени и кеклиците. Дружините се намират на територията на три държавни горски стопанства – ДГС-Сандански, ДГС-Катунци и ДГС-Струмяни.

„Най-големият проблем пред успешното разселване на пернатите при нас са хищниците и скитащите кучета – казва специалистът по лова Светла Костадинова. – Затова указанията към колегите са предварително да прочистват от хищници местообитанията, в тях да има убежища за дивеча. Таксацията показва, че всяка година популацията на яребиците нараства.“

Петрич

По време на ловната вечеринка на сдружението управителят на фирма „Сокол-БЛРС“ Борислав Бечев го награди с петдесет 270-дневни яребици за пролетно разселване. И така на 1 март птиците намериха новите си местообитания на територията на ЛРД-Петрич-изток в м. „Тумбите“. Там ловците наблюдават и две ята от по 14 и 10 бр. от местната популация. От четири години в сдружението не се провеждат ловни излети на яребица. Извършват пролетно и есенно разселване на яребици, но са големи загубите, нанасяни на вида от хищниците.

„Постоянно от съседна Гърция в нашите ловностопански райони навлизат чакали. Знаем го, защото са маркирани – сподели специалистът по лова Георги Кльонтов. – Това рязко вдига популацията им и нанасят големи щети на дребния дивеч. През последната година сме отстреляли 75 лисици, 27 чакала и 17 вълка.“

Ловно сдружение Петрич разсели и 70 броя фазана преди яйценос в ловностопанските райони на дружините Петрич-запад, Петрич-изток, Ключ и Коларово. Фазаните бяха осигурени в най-подходящо време за разселване от стопанството на ЛРС-Благоевград. Преди разселването ловците се организираха за прочистване на местообитанията от хищници.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене