Празник обединява ценители и производители на виното в Благоевградско

Празник обединява ценители и производители на виното на много места в Благоевградско.

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – ГР. КРЕСНА К А Н И
ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА КРЕСНА
НА ТРАДИЦИОННИЯ ПРАЗНИК
„ТРИФОН ЗАРЕЗАН”
НА 01.02.2023 г. (СРЯДА)
Празнична програма:
07:30 ч., Празнична Света Литургия в храм – паметник и костница
„ Свети Иван Рилски”, гр.Кресна.
11:00 ч., В лозовите масиви на местността „Подстанцията”, гр. Кресна ще се проведе:
Празничен водосвет и благословия за плодородна винарска година и зарязване на лозята;
Посрещане на бог Дионис и свитата му;
Церемония по награждаване на най-добрите бели и червени домашни вина от региона (желаещите да участват в конкурса за най-добро бяло и червено домашно вино, трябва да донесат вината си от 08:00 ч. до 10:00 ч. на 01.02.2023 г. в сградата на община Кресна );
Програмата ще продължи с много музика и настроение.
Нека заедно споделим една дълголетна традиция, съобщавата от общинска администрация.

Тази събота, 4 февруари, ритуално зарязване на лозята и конкурси за най-добро вино ще има в района на Струмяни, Благоевград и Гоце Делчев.

За 30-та поредна година в село Илинденци, община Струмяни, ще се отбележи характерният за населеното място Празник на боговете на виното. Край лозовите масиви в местността Масовец ще бъдат посрещнати боговете, които в различни митологии и вярвания се свързват с тази напитка. По традиция местните почитат и мома Кераца, наречена на местния винен сорт грозде. Празничната програма започва в 10:30 часа, съобщиха от Община Струмяни. В 12:30 часа на площада в село Илинденци ще бъдат наградени производителите на най-добрите бели и червени вина от региона. През деня ще има още кулинарна изложба и развлекателна програма, с участието на състави и изпълнители от страната и от Република Северна Македония.

Празник обединява ценителите на виното и в благоевградското село Дъбрава. На 4 февруари от 10 часа започва дегустация на винени напитки от лозовите масиви край селото. Жури от технолози ще оцени качество, сорт и плътност на вината, а най-добрите ще бъдат наградени в няколко категории, съобщиха от общинския пресцентър. В 11:30 часа е предвиден ритуал по зарязване на лозята край селото, а празникът ще продължи с богата музикално – танцова програма.

В същия ден Община Гоце Делчев организира традиционния празник на виното в село Делчево, съобщиха от Общината. След двегодишно прекъсване, заради пандемията от Ковид-19, тази година празникът ще е двудневен, като ще обхване и неделния ден. Конкурсът за най-добър винопроизводител и производител на ракия е предвиден за 4 февруари, а дегустацията на предоставените за оценка напитки е от 14 часа в „Делчовски хан“.

На 5 февруари от 11 часа е традиционното зарязване на лозята в местността „Баира“. В 11:30 часа започва тържество на площада в село Делчево, посочват от пресцентъра на Община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене