Производител: На пазара у нас няма няма български краставици

На български пазар няма краставици от български производители. Това заяви Иван Камбуров от Асоциация на производителите на оранжерийна продукция в ефира на NOVA NEWS.

“До миналата седмица всички краставици бяха вносни. Лишаването от българско производство и конкуренцията от вътрешния пазар даде възможност на всички търговци и спекуланти да увеличат цените”, обясни Кабуров.

Той посочи, че цената от 7 лв. за килограм краставици е реална, защото разходите и себестойността на произведената продукция са се увеличили. Но цената би станала по-ниска, ако има предлагане и на българска продукция.

Вносните краставици идват най-често от Турция, Гърция и Албания. Камбуров обясни, че това са южни страни, които произвеждат почти без отопление.
“Те са произведени от нерегламентирани препарати, непризнати от ЕС”, допълни той.

Българските краставици също поддържат по-висока цена, но заради разходите по продукцията, които са се увеличили 3 пъти, пелетите, газта и по-високите работни заплати.

Камбуров съветва потребителите да спазват българската традиция и да консумират сезонни продукти. По този начин ще подкрепят и българските производители.

https://www.vbox7.com/play:99aedfe7df

 NOVA NEWS

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене