На 103–ия си рожден ден баба Люба от с. Дамяница обяснява дълголетието си с вярата в Бог

4 пъти е чела Библията, дарява част от пенсията си на църквата

Най-възрастният жител в община Сандански Люба Запрева Костадинова е от село Дамяница. Тя навърши 103 години, а на рождения си ден бе изненадана с торта и цветя от кмета на селото Атанас Ангелов, на когото тя е кръстница.

Баба Люба  има двама синове, 4 внуци, 5 правнуци и една праправнучка.  Дядо й и прадядо й са били кметове на селото.

„Дълголетието си дължа на вярата в Бог и на начина си на живот”,смята баба Люба и разказва: „Аз вярвам на Бог и сама взимам решенията как да живея. Докато съм жива, молбата ми към Бог е да мога сама да се грижа за себе си. Библията е до мен, прочела съм я 4 пъти и я препрочитам”, казва столетницата. И се върна към младите си години, когато е била звеноводка в ТКЗС-то. „Бях първенец на бригадата, пазя снимката с Тодор Живков от митинга. Тогава аз го помолих да ни даде по-висока заплата. Получавах по 50 стотинки на ден, хлябът бе 15 стотинки. Сама отглеждах 2 декара тютюн. Между тютюна садих и любеници и пъпеши. Бях много строга жена и крадците се страхуваха от мен. Със съпруга ми бяхме като едно цяло, разказа баба Люба. И с болка споделя, че съпругът й е починал преди нея.   Най-хубавите й години са били, когато са били млади със съпруга й, а най-щастливи били при раждането на децата им, но те вече също не са между живите.

„Не ми тежат годините, живее ми се. Рецепта за дълголетие няма, а вярата в Бог е рецептата за моя дълъг живот”, разказва столетницата.

От години част от пенсията си баба Люба дарява на църквата. Основната й храна е млякото, тя е категорична, че то е лековито, обича и плодове. Паметта си е запазила благодарение на билката женшен, която пие от 25 години редовно. Обича да говори с роднините, които я посещават много често.  В къщата, в която живее, е посрещала министри, спомня си баба Люба.

С лекота тя духна свещичките на празничната торта и си пожела отново да събере близките си на следващата си годишнина.

ЛИДИЯ МАНЕВА 

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене