Служебният кабинет няма да внася бюджет в НС

Снимка: БГНЕС
Въпреки че служебният кабинет е подготвил три варианта на бюджет за следващата година, ще предложи да бъде удължен настоящия. Това стана ясно от изслушването на служебния министър на финансите Росица Велкова в парламента.

Заради тази заявка тя получи редица упреци от ПП и ДБ.

„Балансираният бюджет е тежко политическо решение, което не считам, че е отговорност на служебното правителство заради това ще предложим удължаване“, мотивира се Велкова.

Министърът обясни, че при условие, че бъде приет бюджет с дефицит от 6,6%, това ни отдалечава от всякакви перспективи за Еврозоната.

Към момента Плана за въвеждането на общоевропейската валута се изпълнява, а МФ технически подготвя нужните мерки.

Велкова съобщи, че до края на годината се очакват да постъпят 2,6 млрд лева по Плана за възстановяване. „До 10 декември имаме уверения, че средствата ще постъпят в в бюджета, ако не бъдат приведени ще приключим с по-висок дефицит и ще предприемем икономия на разходи“, посочи тя.
„Увеличение на минималната работна заплата влошава дефицита“, коментира още служебният министър на финансите.

Правени са разчети за увеличаване на минималната работна заплата – при вариант 760 лева, 800 лева и 860 лева, посочи тя. „По принцип увеличение с 10 лева на минималната работна заплата влошава дефицита от 50 млн. лева“, коментира Велкова.

Тя обясни, че причината е, че разходите, които следва да извърши бюджетът, са в по-голям размер от приходите, които ще генерира бюджетът от увеличаване на минималната работна заплата, тъй като има разходи, които са обвързани с размера на минималната работна заплата.

Мартин Димитров от ДБ я попита не е ли по-отговорно служебният кабинет да изготви план за намаляване на дефицита.

„Посланието днес е, че служебното правителство иска да изглеждат добре и да може президентът и служебният президент да дават всичко на всички, които са им поискали. Не е ли по-отговорно да предлагате намаляване на бюджетния дефицит поетапно“, коментира той.

Росица Велкова му отговори, че служебният кабинет няма парламентарно мнозинство и заради това не предлага мерки.

Асен Василев от ПП коментира, че става ясно, че проектобюджет с дефицит от 6,6% няма да бъде приет, така че цял ден НС се занимава с една приказка.

„Очевидно е, че служебният кабинет няма намерение да внесе бюджет в парламента, което е изключително безотговорно. Като служебен финансов министър аз и служебното правителство внесохме актуализация на бюджета, защото това беше нужно на бизнеса и на гражданите и го внесохме, за да помогнем на хората да минат през ковид кризата. Сега това, което правят е да си измиеш ръцете и да кажеш – аз съм служебен кабинет и е безотговорно“, посочи той.

„Другото нещо, което ни казва този кабинет е, че бюджетът с неговата актуализация, която приехме, е адекватен и то до април догодина, защото ако отидем на избори отново, няма как да има приет бюджет до април“, каза Василев.

Росица Велкова съобщи пред депутатите, че МФ е предприело действия за осигуряване на необходимото финансиране за гарантиране на ликвидността на държавния бюджет.

„В резултат на това към 19 октомври 2022 г. номиналният размер на държавния дълг възлиза на 35,3 млрд. лв., което е 21,8% от брутния вътрешен продукт при максимално допустим размер от 38,5 млрд. лв“, посочи тя.

Велкова обясни, че взимането на нов дълг е обосновано от два основни фактора – от размера на бюджетния дефицит и рефинансиране на дълга.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене