Благоевград с готов проект за кучешки приют на стойност 2,7 млн. лева, търси се финансиране

Община Благоевград има изготвен проект за нов кучешки приют, но стойността му е 2,7 милиона лева. Пари обаче няма и затова от кметството пишат писмо след писмо до компетентните институции за финансиранто му. Само така ще се реши проблемът с бездомните кучета в града, но не на 100%. Защото законът предвижда четириногите да се вкарват в приют, където да останат най-много три дни. През това време се кастрират и чипират. След това се връщат в естественото им местообитание – там, откъдето са взети.

Преди дни глутница от шест бездомни кучета нападна актьора от благоевагрдския театър Иван Тодоров, докато се прибирал по главната улица в града, след като оставил дъщеря си в детската градина. Инцидентът става пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. Това отново предизвика дискусии сред благоевградчани. Потърпевши от кучешките атаки проведоха среща с кмета Илко Стоянов. Зачестяват случаите на отровени кучета, което по никакъв начин не е решение на казуса.

„Готови сме да започнем строеж на приюта, ако получим финансиране. В момента имаме приют, но неговият капацитет не е голям и е запълнен на 100%. Нужни са законови промени и подкрепа от държавата, за да се реши този проблем, който е повсеместен. Не е тайна, че има и кучета „туристи”, които по някакъв начин се озовават при нас от съседни общини”, казаха от Община Благоевград.

От началото на годината са подадени 62 сигнала за агресивни кучета, средно по 3 и 5 сигнала на ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене