Евродепутатът А. Новаков след гласуване в ЕС „против“ забраната на бензинови и дизелови коли от 2035 г.

Евродепутатът А. Новаков след гласуване в ЕС „против“ забраната на бензинови и дизелови коли от 2035 г.: Както хората сами замениха черно-белите тв с цветни, така ще си купят електромобил, когато стане евтин и лесен за зареждане

„Гласувах против забраната на бензиновите и дизелови коли от 2035 г. Вярвам, че хората знаят най-добре как да си похарчат парите. Когато електрическите коли станат достатъчно добри, хората сами ще ги купуват и без Европейският парламент да ги задължава”.

Това съобщи пред „Струма” евродепутатът и областен лидер на ГЕРБ за Благоевград Андрей Новаков непосредствено след заседанието на европарламента, на което всички българи от ЕНП гласуваха като него.

„Европейската комисия внесе това предложение заради прословутата зелена сделка, мотивира за „Струма“ вота си младият политик. Предложението всъщност беше не да се забрани използването на тези коли, а само продажбата им, тоест човек спокойно може да кара 30-годишна кола на бензин, но не може да си купи нова. Нямам нищо против да минем към електрически коли, но в момента те са скъпи – двойно повече от останалите, няма достатъчно зарядни станции за тях, а пробегът им е изключително малък. Не знам да се продава електрическа кола, която с едно зареждане да мине разстоянието Благоевград-Варна с 4-има пътници, пълен багажник и през зимата“.

И така – когато електрическите автомобили станат по-добри и евтини, хората сами ще започнат да ги купуват. В крайна сметка ЕП не е гласувал забрана на черно-белите телевизори, но когато цветните станаха евтини, качествени и общодостъпни, потребителите сами си замениха черно-белите приемници с цветни. Същото е положението и с въглищата. Знаем, че замърсяват, но не можем в момента да ги заменим с нищо друго, защото алтернативата е да започнем да внасяме ток“.

Новаков обясни, че е гласувал и против другото предложение на ЕК – зарядните станции да се построят с европейски пари.

„Ами не, не мисля, че с парите на данъкоплатците трябва да се строят зарядни станции. Ако има нужда от тях, бизнесът ще ги построи. Както се е случило с бензиностанциите. А че те са много малко, го показват цифрите. В момента половината от зарядните станции са в Германия, Белгия и Холандия, а останалата половина са разпръснати в 24 държави“.

На въпроса какво мисли за 8-цилиндровите бензинови агрегати Новаков отговори поетично: това е вълшебна машина, превръщаща бензина в симфония, в ода на радостта.

В момента А. Новаков кара хибридна кола – на ток и бензин. Взел я втора употреба за около 30 000 лв. Наложило се, защото при една буря в София дърво паднало върху предишната му дизелова кола, смачкало я до неузнаваемост и се наложило да се раздели с нея.

Болката му обаче е фолксфагенът-костенурка, която си купил преди години с твърдото намерение да я реставрира и да си я кара. За година и половина обаче е намерил време само да смени десетина винтчета и болтчета. „Тази година с 2 избора – парламентарни през април и местни през есента, 2023 се очертава без нито едно винтче“, пророкува той.

Вчерашното гласуване на ЕНП против забраната на бензиновите и дизелови коли срещна широка подкрепа сред потребителите на социалните мрежи.

„Все повече свободи се изземат, а твърдим, че е демократичен съюз на свободни хора и държави, коментира Владимир Майсторов.  Макрон ограничава свободното движение на хора и стоки, Шенген не ни приема и висим по опашки, налагаме санкции на Русия и плащаме висока цена на горивото, без да сме го искали, също така и на суровини, отказваме се от енергетиката, за да строим вентилатори, отказваме се от 20-30-годишни коли, които са на lpg газ, който има почти нулеви емисии, за да купим електрически автомобили, оставящи огромен природен отпечатък, за да бъдат създадени в Западна Европа“.

„Браво! Това е правилната позиция!

Когато електрическите автомобили станат по-добри от останалите, хората ще купуват. Пазар. И тази теория не включва намесването на комисия, която да казва какво да се купува.

Иначе сме на ниво: като купуваш ,,Хрус-хрус“, комисията ти дава бонус и не плащаш ДДС, ама ако купуваш ,,Златна Добруджа“ – няма. Същата работа.

Дано се вразумят от ЕК и след изборите през 2024 г. ЕНП и ЕКР да имат повече места (по възможност мнозинство)“, пише друг потребител.

„ЕС с тази ЕК се превърна в хипарско движение, което поставя под риск оцеляването на индустрията и икономиката“, е мнението на Кремена Недкова.

ВАНЯ СИМЕОНОВA

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене