Ръст в наемането на чужденци на работа в Пампорово

Дирекция „Инспекция по труда“ в Смолян продължава със засилените проверки на хотели, ресторанти и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Това съобщи инж. Емилия Даракчиева, която е директор на Инспекцията по труда. По думите й, за периода от 1 декември 2022 г. до 14 февруари 2023 г., са постъпили 102 уведомления за постъпване на работа на чужденци граждани на трети страни. За същия период на предходния зимен сезон 2021/2022 г., тези уведомления са едва 16, сравни инж. Даракчиева.

„Причините за ръста в назначаването на работа на чужденци е най-вече ковид пандемията и ограниченията през последните години, както и недостига на работна ръка в сферата на туризма. Сега вече ограниченията ги няма, за разлика от предходните две години, през тази почти всички търговски обекти в зимните курорти работят и зимният туристически сезон е много силен засега“, поясни инж. Даракчиева.

Освен в туризма обаче, в област Смолян има назначени чужденци и в сферата на производството. Голяма част от гражданите на трети страни, работещи на територията на област Смолян, са от Украйна и са дошли в региона заради войната там. Останалите чужди граждани, наети на работа в Смолянско, са от Молдова, Узбекистан, Турция, Руска федерация. Има е един случай на гражданин без гражданство, с предоставена международна закрила, каза още директорът на Инспекцията по труда в Смолян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене