Фермерите от Югозапада притеснени от политиката на ЕС за екологично земеделие

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027, бе представен днес в Благоевград. Десетки земеделски производители и животновъди от целия Югозападен регион, присъстваха на срещата с експерти от Министерството на земеделието и храните. Основните притеснения на ангажираните в сектора са относно завишените изисквания на ЕС, свързани със „зелената сделка“ и задължителните стандарти за добро земеделско и екологично състояние.

При изключителен интерес премина днешната среща в зала „22-ри Септември“. 351 млн. евро са средствата, които се предоставят от ЕС за преминаване към екологично земеделие. В Благоевград е финалната фаза от разяснителната кампания на земеделското министерство, уточни Михаил Карабельов от Дирекция „Развитие на селските райони“.

Въпреки масираната информационна кампания обаче, повечето земеделски производители са със съмнения относно адекватността на разработената нова политика. Такова е и мнението на фермера Милен Георгиев, от Кюстендил.

Подобно бе становището и на зърнопроизводителя Росен Йосифов, според когото разробтената програма ще защитава лобистки интереси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене