УСЛУГИТЕ ПО ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА“ ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ 231 ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ ОБЩИНА СМОЛЯН

Кметът Николай Мелемов подписа договор с Министерството на труда и социалната политика, Програма „Развитие на човешките ресурси“ по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, финансиран от Европейски социален фонд + чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. за изпълнение на проект „Грижа в дома в община Смолян“.
Проектът е на стойност 1 234 339, 26 лв. и ще се изпълнява на територията на населените места в общината.
Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца – 10.02.2023 – 10.04.2024.
Ще бъдат обхвани 231 човека в неравностойно положение от община Смолян.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност от самообслужване и зависими от грижа, чрез предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително в контекста на пандемични ситуации.
С изпълнението на настоящия проект се надграждат постигнатите резултати от успешно изпълнените проекти „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, Патронажна грижа +“ и „Патронажна грижа + Компонент 2“.

В проекта са включени следните дейности:
Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа;
Доставка на храна, хранителни продукти от първа необходимост, лекарства, заплащане на битови сметки и заявяване на административни и битови услуги със средства на потребителите /услугата се заявява по предварителна заявка в офиса на проекта по предварително обявен телефон/.
Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално-значими заболявания.
Осигуряване на обучения и супервизии на служителите, предоставящи почасовите интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Осъществяването на проектните дейности ще бъде реализирано от екип от специалисти – домашни помощници, работници доставка на храни и лекарства до домовете на потребителите, медицинска сестра, психолог, рехабилитатор/кинезетерапевт.
Услугите ще бъдат предоставяни безвъзмездно и почасово въз основа на идентифицирани потребности на лицата от целевата група, подали заявление за участие, в резултат на извършени оценки на индивидуалните потребности и подбор на потребителите.
Предоставянето на интегрираните здравно-социални услуги е от 11.04.2023 г., за период от 12 месеца.

Екипът, който ще предоставя интегрираните здравно – социални услуги се състои от: Домашни помощници – 41 бр., Работник доставки до домовете на храни, лекарства и др., със средства на потребителите – 6 бр., Координатор/диспечер – 1 бр., сътрудник „Социални дейности“ – 1 бр,, Социален работник – 1бр., Шофьор –1 бр,, Медицински сестри–2 бр., Психолог–1 бр., Рехабилитатор/кинезетерапевт – 1 бр.
За качественото предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги ще се осигурят добри условия на труд, работно облекло, лични предпазни средства, материали и консумативи.
Документите и условията за кандидатстване по програмата ще бъдат публикувани на интернет страницата на Община Смолян в „Новини“ и „Развитие на човешките ресурси“- www.smolyan.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене