Човек колкото и работа да има, тя няма да свърши, колкото и да е зает, трябва да намира време за себе си и близките.

Гласът на експертите! Д-р Мартин Марин ексклузивно пред Топ Преса:В нашата професия няма ,,аз вече знам всичко,, или ,,аз научих всичко,,.

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 

В нашата рубрика гласът на експертите ще Ви представим Д-р Мартин Марин. Д-р Марин, имате нашите огромни благодарности, че приехте да направим интервю с Вас в полза на огромната ни читателска аудитория. Вие сте един от управителите на една от най-модерните дентални клиники в страната, която за огромно наше щастие като регионална медия е позиционирана в град Гоце Делчев.

Д-р Марин, в едно нещо няма спор, Вашата фамилия по категоричен начин може да бъде определена като синоним на човечност и професионализъм, а споменавайки професионализмът във Вашата сфера на денталната медицина то той кореспондира с модерните иновации и технологии. Затова искам да започнем с това да ни презентирате подробно за ресурса на Вашата дентална клиника и иновациите, които предлага тя.

– Здравейте, благодаря Ви за поканата за това интервю. Нашата клиника „ТРИО ДЕНТ“ е най-модерната клиника на Югозападна България. Направена е с много желание и труд, за да може да правим красиви усмивки и да радваме хората, които имат нужда от нас. Клиниката ни е втората по адрес в град Гоце Делчев, но тя е изградена изцяло от най – съвременни техники и иновации в нашата сфера. Преди започване на клиниката бе направен предварителен план и 3D проект по които работихме и променяме в движение. Машините на които заложихме са най-добрите на пазара като качество и удобство. А като говорим за удобство това е важен фактор за пациентите, тъй като освен, че трябва да се чувстват така, че все едно са на почивка при нас и да нямат онези спомени от миналото да свързват думата,, зъболекар,, с болка. Болката, това е най-големият проблем на пациента. Затова се постарахме да направим една ултрамодерна клиника в която пациентите да идват с удоволствие. При посещение на пациента за него е важно първото впечатление, а именно обстановката която НЕпредлазполага, че си на посещение при дентален лекар. Споменах болката, която е основния проблем за всички пациенти. По това отношение сме безкомпромисни. За нас е важно всеки пациент да дойде и да си тръгне с усмивка и да не е изпитал и капчица болка. А ако е посетил клиниката с болка, то ние я премахваме. Клиника „ТРИО ДЕНТ“ разполага с изключително добър екип, четири дентални кабинета, оборудвани напълно за всякакви манипулации и много приятна и ведра обстановка за изчакване на реда на пациента. Клиниката ни може да предложи лечение от всички сфери на денталното лечение. В клиниката има екип от специалности, които ще направят всяка усмивка още по – красива, а пациентите ще бъдат изключително доволни и с по- голямо самочувствие. Стремим се да бъдем възможно най-ползотворни и полезни за всички наши настоящи и бъдещи пациенти.

На пръв поглед би било излишно да Ви попитам за избора Ви да отдадете живота си на денталната медицина предвид факта, че клиниката Ви е семейна, но все пак сподете историята си. Как се изградихте като специалист?

-Да, клиниката е семейна и ние я продължаваме с поколенията. Специалист не се става с едно щракване на пръсти, нужни са много време, упоритост, обучение, семинари, конгреси и не на последно място комуникация с колеги за обсъждане на даден случай. Нали знаете, човек се учи докато е жив. В нашата професия няма ,,аз вече знам всичко,, или ,,аз научих всичко,,. Всеки ден се сблъскваме с нови случаи, които нямат общо един с друг. Затова е важно комуникация между колеги, тъй като се обсъждат различни случаи. Аз посещавам често курсове за следдипломно обучение, защото винаги има нови и нови неща в различните сфери на денталната практика. Обучението ми продължава и ще продължи, за да бъда полезен и на клиниката ни и за пациентите.

Има ли универсални правила в запазването на денталното здраве? Какво основно трябва да правим, за да запазим денталното си здраве?

-Разбира се, че има правила за запазване на устната кухина. Няколко стъпки са важни за всеки пациент: задължително измиване на зъбите поне два пъти дневно (сутрин и вечер). За децата е важно след измиване на зъбките вечер да не се дава нищо за ядене или пиене освен вода. Пациентите трябва да мият зъбите си редовно и не само с четка и паста за зъби. Могат да използват и други средства за доизмиване като вода за уста или конци и интердентални четчици. Трябва да се избира подходяща четка и паста за зъбите и е препоръчително да не са всеки път едни и същи. И да не забравяме, че трябва да мием зъбките поне три минути.

Направи ми силно впечатление, че Вашето име изпъква на първо място в проведена анкета за най-предпочитан дентален специалист в Югозападна България. Допитване към над 1600 пациента Ви е извело като най-предпочитан медик. След Вас са имената на други водещи специалисти и не само българи, но и чужденци. Такава отговорност не ражда ли напрежение и допълнителни усилия?

-Напрежението в работата ни е постоянно. Но това трябва ли да ни отказва от работата ни, не. Това ни прави по – силни, по – борбени, по – устремени към нови върхове за покоряване. Всеки човек притежаващ диплома за медик се заклева в Хипократова Клетва. Това е една много голяма отговорност, която никой медик не трябва да пренебрегва. Затова, въпреки напрегнатото ни ежедневие, ние сме винаги в готовност за следващия случай с който ще се занимаваме. Екипът на „ТРИО ДЕНТ“ има за цел да направи престоят на пациента в клиниката незабравим и с желание да се видим отново.

Освен дългото Ви работно време, напрежението, убедена съм създават много стрес в ежедневието Ви. Как успявате да се преборите с него? Какво е вашето хоби, любимото Ви занимание.

-В края на дългата и уморителна седмица идва време за уикенд или възможност за някое хоби. Преди време не си давах много сметка за това какво може да бъде опасно или вредно за мен и за моето здраве, и се бях посветил на едно опасно така да го кажа хоби, свързано с много адреналин, а именно моторния спорт. Когато адреналинът е в повече, мислите се замъгляват и не си давам сметка за евентуални последствия при злополука. След лек инцидент  озъзнах, че трябва да се разделя с това хоби и да намеря друго занимание. И ето така минах към друго хоби с много адреналин на четири колела, но по – сигурно за здравето и професията ми. Човек колкото и работа да има, тя няма да свърши, колкото и да е зает, трябва да намира време за себе си и близките.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене