Експозиция показва артефакти на 2500 г. в РИМ – Благоевград

Две символични изложби бяха официално открити вчера в Благоевград. Едната от тях е подредена в Регионалния исторически музей, като включва в себе си артефакти, в това число и такива от преди 2500 г. Експозицията е озаглавена “Богатствата на антична Месамбрия” и бе представена от директора на РИМ – Благоевград Кирил Алексиев и Тодор Марваков, директор на Музей „Старинен Несебър“ по повод професионалния празник на археолога – 14 февруари.

Колекцията съдържа материали от фонда на музей „Старинен Несебър“, характерни за периода V – III в. пр. Хр. като голяма част от находките никога досега не са представяни пред широката публика. Акцентът е поставен върху червенофигурната керамика, където могат да се видят разнообразни сцени от Древногръцката митология. Интерес предизвикват и теракотените фигурки, пресъздаващи митични персонажи.
Желаещите могат да разгледат артефактите до края на месец април.

Непосредствено след като бе представена изложбата в РИМ в Благоевград, ценители на изкуството се събраха в Градска художествена галерия, където бе открита експозиция на тема „Любов и вино“.

В нея участват 55 автори с 90 творби – живопис, графика, дърворезба, скулптура.
Изложбата бе открита от Иван Милушев – директор на ГХГ и Силвия Домозетска – директор „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене