Българските герои Наско Уков и Норд от Банско извадиха жива жена, но ни сринаха с думите си

Кадър ПСС

Планинският спасител Атанас Уков и кучето Норд от Банско се превърнаха в истински герои.

Те спасиха жена от отломките в Турция.

Ето какво съобщават от Планинската спасителна служба:

„Днес българските планински спасители успяха да сътворят чудо!

В Антакия, където се намира екипът в момента, при първото претърсване на разрушена сграда, немската овчарка Норд подава сигнал на своя водач Атанас Уков от отряд Банско. Индикацията е потвърдена и от белгийската овчарка Нико, с водач Любчо Джолев от отряд Разлог.

Резултатът – един човешки живот е спасен след 4 дни под отломките!

Браво момчета, гордеем се с вас!“

През 2021 година Уков е спасил и бедстващ сноубордист в Пирин, който попадна на лавина.

Уков признава, че повечето открити са загинали, но има още шанс за много хора.

Нашите спасители маркират, когато има сигнал, че може да има жив човек, но нямат право да опитват вадене сами.

Заедно с турските си колеги извършват ваденето, посочва Уков.

Хатай се е превърнал в гробище, „трупове са наслагани по земята“, казва той като обяснява, че се опитвад да се абстрахират от гледката, за да си вършат работата професионално.

Броят на жертвите на силните земетресения, които разтърсиха в понеделник южната част на Турция, достигна 19 875 души, съобщи Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от Анадолската агенция.

Броят на ранените е нараснал на 79 717 души, посочи още дирекцията.

Надеждата е жива: Наши спасители намериха още един оцелял след земетресението в Турция

Жертвите в Сирия продължават да се водят по официални данни 3 377. Така общият брой на загиналите е 23 252, но се очаква цифрите да продължат да нарастват.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа. В десетте окръга е обявено тримесечно извънредно положение.

Силно засегната бе и Сирия. Около 5,3 милиона души в страната може да са останали без дом от земетресението в понеделник, съобщи Агенцията на ООН за бежанците.

Куче от отряда на ПСС откри живо петчленно семейство в Антакия

Междувременно Дамаск даде разрешение международната помощ да бъде изпратена на пострадалите от земетресението в районите, контролирани от бунтовниците. В момента има само един пътен преход от Турция към Сирия, през който през последните дни преминаха два конвоя на ООН. В петък вечерта българското правителство обяви, че след разрешение на ЕК е започнало подготовка за изпращане на хуманитарна помощ и към пострадалите сирийски граждани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене