Огромен вълк напада стада на 5 км от Благоевград

Огромен вълк напада стада и кошари на 5 км от Благоевград. Завчера към 9,15 ч. е най-прясната „среща“ на хищника със стопани от Пешовска махала на село Делвино, които го видели да завива в посока  Благоевград.

„Вълкът е светлосив към бял, много едър е, минимум 50-60 кг“, даде подробно описание Николай Димитров, който от 30 години отглежда животни в с. Делвино. Той разказа как преди 3-4 седмици 1 минута се оказала съдбовна за стадото му при среща с дивия звяр:

„Много пъти съм виждал вълци, но толкова едър екземпляр за първи път ми се случва да срещна. Овчарските ни кучета са огромни, а той не е под тях на ръст. Беше един вторник, някъде към обяд пасях стадото на около километър от Делвино в посока Марулево. Една от овцете си счупи крак и завъртях животните към града, за да мога по-бързо да ги върна в кошарата. Те се юрнаха към гората, а жълъдът още не беше почнал да капе. Затичах да ги спра, за да не ги гоня после цял час, и точно тогава го видях на 10-ина метра от мен. Охранен и много голям. Единак. Ако се бях забавил с минута, щеше да е отмъкнал овца със сигурност. От март започна да се навърта тоя вълк наоколо и да напада животните. Пропищели са и колегите в Горно Хърсово, защото обикаля целия район до Марулево. В кошарите сме принудени да държим кучетата си вързани, за да не нападнат пешеходците, през почивните дни пак ги връзваме заради ловджиите и на практика сме все едно без охрана. Ако нещо не се направи спешно до някоя сдедмица, като застудее ще почне да влиза и в имотите на хората“, опасява се животновъдът Николай Димитров, чието стадо е от 200 овце.

„Една коза в Пешовска махала беше сдавена неотдавна, наскоро пак в същия район вълкът беше убил кобила“, допълни картината кметският наместник на с. Делвино Красимир Стоицов. Той разказа, че в района на Мацански андък, на метри над жк „Орлова чука“, в землището на Делвино е засичан на няколко пъти чакал, който миналата нощ нападнал теле, но за късмет на стопаните животното се разминало само с ухапване по единия крак. Откъм Хърсово делвинци са виждали три вълка, а хората в Хърсово ми разказаха, че на няколко пъти са засичали в района около тях вълчица с две малки. Бивш ловджия съм и съм наясно, че законът забранява хайките, затова се обадих на ловци от Хърсовската дружинка, в която е и председателят на ЛРД „Сокол 1922“ Иван Василев. Той ме посъветва при следващо нападение да се остави убитото животно за стръв и веднага ще изпрати ловци с разрешение за отстрел на вреден дивеч“, обясни кметът на Делвино.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене