Кметът Илко Стоянов гарантира запазването на жилищни сгради в ЦГЧ, предвидени за отчуждаване

Кметът на Благоевград Илко Стоянов направи предложение до Общински съвет – Благоевград да бъде изменен застроително-регулационен план, одобрен със заповед през 1994 г., според който десетки домове на благоевградски семейства по улиците „Митрополит Борис“ и „Христо Силянов“ подлежат на отчуждаване и премахване.

Според сега действащите документи пътната артерия е предвидена за разширяване, но за да бъде реализирано подобно намерение част от сградите в района следва да бъдат съборени, предвид обстоятелството, че регулационните линии преминават през тях.
„Този въпрос стои нерешен близо 30 години. Към момента не са предприети действия, които да гарантират собствеността на хората. Ето защо предлагам Общински съвет – Благоевград, с мотивирано решение, да допусне отклонение от правилата и нормативите, определени в Наредба №РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортна система на урбанизираните територии. Реално подобна възможност е предвидена от законодателя, така че се надявам предложението ми да бъде прието в полза на живеещите в района жители на Благоевград“ , коментира кметът Стоянов.
Точката предстои да бъде разгледана на редовно заседание на Oбщински съвет, което ще се проведе на 24 февруари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене