Ученици от НПГ „Д. Талев“ в ТОП 10 на Европейската олимпиада по статистика 2023г.!

За шеста поредна година НПГ „Д.Талев“ участва в предизвикателството „Европейска олимпиада по статистика за ученици“. Тази година училището се представи от 35 екипа, в които се включиха ученици от 8 до 12 клас от направление „Икономика и туризъм“, а техен ментор е старши учител Катя Бойкова. В първия кръг от националния кръг на олимпиадата учениците трябваше да решат три теста, всеки от които съдържаше по 10 въпроса, в следните направления: Задачи от областта на теория на вероятностите; Използване на официалните източници на статистически данни; Интерпретиране на статистическа информация.

До втори кръг са класирани 31 екипа, чиито резултати са с резултати над 7,5 точки от максимални 10. Най-добри резултати от категория ученици от 8-9 клас са постигнали учениците Мария Хасиева и Селина Иброшева– 8,78 точки от максимум 10. От категория 10-12 клас с най-високи резултати са Гергана Хаджиева и Даниела Метунова – 8, 56 точки от максимум 10.
Сигурни сме, че ще се справят и с не лекото предизвикателство по време на вторият кръг.
Като ментор акцентирах на участието на по-голям брой ученици в олимпиадата, за да се повиши тяхната статистическа култура като се засили интереса и любопитството им към статистиката, разкривайки ролята й в различните сфери на общественият живот и в ежедневието на хората.

Изказвам своята благодарност към учениците за проявения интерес, за доверието към мен и за достойното представяне! Удоволствие е да работя с ученици като вас, задно да придобиваме нови знания и да участваме в това предизвикателство!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене