СУ „Св.Св.Кирил и Методий“, Сатовча отбеляза международния ден на толерантността

Във връзка с проектите   „Творчески, активни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство“, „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“, програма „Еразъм+“ и отбелязване на международния ден на толерантността, г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език, г-жа Маруся Лозанова – старши учител по английски език и г-н Мирослав  Камберов – учител по философия, проведоха интердисциплинарен урок по толерантност с учениците от 10 и 11 клас на тема „Толерантността – хармония в многообразието”.

Чрез мултимедийна презентация  и под звуците на химна „Ода на радостта“, учениците бяха запознати със значението на думата „толерантност“. „Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията”.

Учениците дискутираха по проследените в презентацията принципи на толерантността:

– Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш!

– Един за всички, всички за един!

– Рамките ограничават човешкия дух!

– Ако потърсиш доброто във всекиго, ще го намериш и в себе си!

– Не издигай стени!

– Търпение, доброжелателност, разбиране!

– Не бъди безразличен!

– Обичай!

– Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив!

– Бъди човек!

Учениците изработиха листчета с послания и плакат, върху който всеки нарисува своята ръка – символ на толерантността.

Всички заедно поставихме листчетата на дървото на толерантността с надпис „Бъди по-добър!“ и с изписано послание „Толерантност означава търпимост към друг начин на живот, поведение, обичаи, чувства, култура, вероизповедание!

Истинската толерантност  e израз на дълбокото убеждение, че мултикултурността е богатство. Тя е качество и изкуство, което трябва да се възпитава и развива, защото активната толерантност започва у всеки от нас, всеки ден.

Толерантността е средство за борба с омразата, с невежеството, с разделението на „ние” и „те”. Тя е условие за мир, демокрация и устойчиво развитие.

Тя е качество, което ни прави повече хора! Бъдете толерантни!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене