Скандално опасно! Никой не поддържа асансьорите в югозапада! Специалист бие тревога!

Около 90 000 асансьора в България за опасни. Основният им ремонт струва почти толкова, колкото да се подменят с нови. Контролът и ремонтите са занемарени. Злополуките се неглижират, вината се хвърля върху онези, които са претоварили асансьора, или са се опитали при спиране да излязат от него. Освен това никой не знае колко точно са асансьорите в България, тъй като част от тях са продукти на сивата икономика – правени са дворове на обори! Това казва в интервю Валентин Маринков.

– Господин Маринков, миналата седмица казахте, че в България има 90 000 опасни асансьора, какви са проблемите с тях?
– Има ли на улицата превозно средство, което да е на 30, 50 или 80 години. Отговорят е: Няма. Няма, защото е недопустимо на тази възраст е надживян срокът на годност. А от нашите асансьори най-младият от произведените от асансьорния завод е над 30 години. Имаме асансьори на 50, на 70 години, а мисля, че има един или два действащи асансьора над 100 години. Колко, според вас, безопасна може да е техника на толкова години? Вторият довод е че има съществуваща инструкция (4-84) на асансьорния завод на гара Искър съгласно която трябва да се извършват малък, среден и капитален ремонт. В таблица е показано, е масовите асансьори в България са в жилищни сгради на 9 етажа. Капиталният ремонт на тези съоръжения трябва да се извършва на всеки 15 години.

– По колко пари трябва да даде всеки българин, който живее в блок на 9 етажа, за да се купи нов асансьор?
– В такава кооперация обикновено живеят стотина човека. Много от тези хора сега не желаят да си плащат по 50 или 80 стотинки на месец, колкото е абонаментната месечна такса за асансьор на човек. Няма такава услуга или нещо, което да си купите за толкова пари в България. Тези същите хора, които не искат да плащат таксата, ако трябва да се подмени асансьорът им, трябва да извадят по 300-400 лв., за да си купят сигурност през следващите 30-40 г. За толкова пари става въпрос. Питат как ще ги дадат, а в същото време си вадят от джоба си телефони за по 2000 лв.

– Казвате, че фирми се отказват от ремонтите, има ли градове, в които никой не поддържа асансьорите?
– Има, разбира се – Челопеч, Златица и Пирдоп, където имаше един човек, който се оттегли. Надолу към Хасково, Димитровград и Кърджали – положението е същото. Да не говорим и за Благоевград, Сандански и Петрич. На практика цели райони от страната са останали без поддръжка на асансьорите. Има и квартали, в които асансьорите са оставени без никаква поддръжка, на самотек, без договори за сервиз, без годишни прегледи.

– Ако стане авария и пострадат или загинат хора, отговорността на кого ще е?
– На тези, които ползват асансьорите. Но те не осъзнават това. Имам чувството, че хората са си загубили инстинкта за самосъхранение и не мислят за своя живо Мислят само и само как нещо даром да получат, без да дават никакви пари. След последния случай със загиналия баща и след разговор с председателя на агенцията за метрологичен и технически надзор, когото ние подканихме да започне проверки на опасните асансьори, но нищо не се направи, решихме да се обърнем към прокуратурата. Ще уведомим и Европейската комисия, че в България не се вземат никакви мерки за обезопасяване на асансьорите.

– За 120 хил. асансьора колко техници трябват за нормална поддръжка?
– На всеки 50 трябва да има по двама души. Общо 4800 асансьорни техници са необходими, за да може съоръженията да се експлоатират съгласно инструкциите. В момента общата бройка е под 2000 или над 2 пъти по-малко. Особено остър е дефицитът на кадри във фирмите, поддържащи стари съоръжения. В Северозападна България вече има много асансьори, за които на практика никой не се грижи. Няма хора дори да ги погледнат. В столицата се продават фирми, имащи по 200-300 асансьора. Собствениците им са остарели. Няма кой да купи и бизнеса им, защото става дума за стари съоръжения и никой не иска да се занимава с тях и да носи отговорността. Както е тръгнало до 5 години масовите стари асансьори ще останат без поддръжка и в най-големите градове. Доскоро мислех, че срокът ще е двойно по-дълъг. Има голям глад и в надзорните фирми. За да се започне като инспектор на асансьори, трябват висше образование и 5 години стаж в тази сфера. При липса на висше се изискват 10 години. Така има риск в скоро време да не могат да се правят и задължителните периодични прегледи, защото и там кадрите са застаряващи.

– Какво е решението на проблема?
– Има три варианта. Първият е поетапна подмяна на всички стари асансьори чрез включването им в програмата за саниране. Вторият е начин е частично поемане на разходите по подмяната от тази програма и третият е да се плаща от потребителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене