Нинова: Показахме, че държавата може да бъде добър стопанин

Не допускайте някой да твърди, че БСП е изневерила на собствената си идеология, апелира тя

„Показахме, че сме че държавата може да бъде добър стопанин, след като БСП ѝ върна ролята в обществените отношения“, посочи в политическия си доклад по време на заседанието на 50-ия конгрес на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова.
„Ние опровергахме неолибералния модел на изтегляне на държавата от ключови сектори“, заяви тя.

Не допускайте някой да твърди, че БСП е изневерила на собствената си идеология, апелира лидерът на левицата.

Нинова призова за смислен разговор за това накъде вървят като партия. Тя декларира, че виждат настоящото и бъдещето на България като част от общия ни дом – Европейския съюз.

Според нея при справянето с енергийната криза и след войната в Украйна се е засилила ролята на националната държава. По думите ѝ махалото тръгва от крайно либералното към крайно националистичното, а успоредно с това се засилват и консервативните тенденции и обръщането на хората към семейството и вярата.

Нинова посочи, че има проблем с Партията на европейските социалисти и що е модерно ляво. По думите ѝ те припознават Истанбулската конвенция и „третия“ пол. От години сме подложени на огромен натиск, ние от БСП да приемем Истанбулската конвенция като модерна лява идеология, каза Нинова и коментира, че това не е спряло скритото и подмолно прокарване на „джендър идеологията“, докато се стигне до решението на Европейският съд по правата на човека, който я приема за допустима в училище.

В уводните си думи Корнелия Нинова отбеляза, че светът се е разделил по три линии – първо по въпроса за войната и мира, второ – по въпроса за лявото и дясното, трето – по въпроса за глобално-либералното или консервативното и националното. За нас, българските социалисти, е ключово днес да дадем отговор къде стоим по тези въпроси, чии интереси защитаваме и на какви компромиси сме готови, каза тя.

Нинова припомни, че Националният съвет на БСП е осъдил агресията в Украйна. Това е опустошителна за целия свят война.

Корнелия Нинова заяви, че ясно и категорично през цялото време ще апелират за неутралитет на България, да не се предоставят оръжия, да спрат военните действия, да се преговаря за мир.

Нинова отчете, че най-тежко въпросът за войната и последиците от нея се отразиха на енергетиката. Най-тежко се отрази енергийната криза на цените, на инфлацията, на продължаващото обедняване и растящите неравенства.

Лидерът на БСП фокусира вниманието върху два актуални въпроса – закриването на въглищните централи и бъдещето на ядрената енергетика. Ние в България сме изпълнили ангажиментите си за въглеродните емисии и въглищните централи не трябва да се затварят. От много отдавна сме радетели на ядрената енергия, посочи Нинова.

Ние държим да се развива ядрената енергетика и чрез изграждане на новата мощност и чрез развитие на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, добави лидерът на левицата. Корнелия Нинова заяви, че ядрени санкции спрямо Русия ще обрекат българската ядрена енергетика, българския икономически живот и живота на българските домакинства.

Ние сме националноотговорна партия, защитаваме българския национален интерес, ние сме партия на мира, искаме мир, сигурност и спокойствие, посочи Нинова.

Относно твърденията за участие на БСП в износ на оръжие за Украйна, Нинова каза, че докато са били част от правителството на Кирил Петков, БСП е била спирачката за износ.

Мантрата „няма ляво, няма дясно“ показва дълбоко неразбиране на идеологическата същност на партията, каза Нинова. Тя коментира, че напоследък десни правителства провеждат лява политика. По думите на Нинова това е резултат от кризите. Ние сме автентична в идеологията и действията си, последователна лява партия, отчете Нинова.

Тя посочи, че в последната една година БСП е реализирала мащабна лява политика, каквато не е имало в България от много години. В коалиция с десни партии не допуснахме нито една дясна мярка, каза тя.
Ние, българските социалисти, защитаваме интересите на работещите и работещите бедни, добави Нинова. Тя отчете увеличението на минималната работна заплата, увеличението на сумите за ваучери за храна, безплатните детски градини и ясли, връщане на данъците за работещи родители.

Ние защитаваме социалнослабите, интересите на възрастните хора, заяви Нинова и попита коя друга лява партия е правила това в сложна коалиция.

По време на нашето управление България за пръв път в историята си се нареди на първо място по индустриално производство, отчете лидерът на левицата и посочи, че са оставили финансово стабилна държава с резерви.

Йоана Цонева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене