Царят на виното 2023 г. в с. Дъбрава Н. Стойнев триумфира и в петото издание на конкурса „Най-начетен майстор-винар“ на НЧ „Н. Вапцаров 1866“

Коронованият преди седмица за Цар на виното в село Дъбрава Николай Стойнев повтори триумфа си в петото издание на конкурса на благоевградското читалище „Н. Вапцаров 1866“ – „Най-начетен майстор-винар“. Сомелиерът Мирослав Гарванов потвърди мнението от предната събота на тричленно жури винени експерти начело с Васка Стоилова за високото качество на еликсира, произведен от служителя в ОД на МВР с дъбравски корени.

Празникът на виното събра миналата вечер в аванс в читалищната библиотека най-изявените майстори на домашния еликсир сред читателите и читалищните членове. 22 проби трябваше да дегустира М. Гарванов, от тях 5 бели, две розета и 15 червени вина.

Любопитно е, че колежката му Васка Стоилова бе в публиката и отказа да се включи в журирането, тъй като съпругът й Крум бе донесъл от червеното си вино за конкурса, за да не бъде упрекната в конфликт на интереси.

Напрежението до произнасяне на специалистите свалиха дамите от фолклорната група с ръководител Маргарита Петрова.

Първото място при майсторите на бели вина и розета грабна таксиметровият шофьор Тодор Стефанов. Оказа се, че буквално преди дни той се записал в читалищната библиотека покрай библиотекарката, която вози често с таксито си на работа и така разбрал и за конкурса. Той бе донесъл три проби – едно червено и две бели, и обра овациите с еликсира си от болгар.

Негов подгласник с розе стана Румяна Николова, доказала майсторлъка си с награда за поредна година, а за трето място бе наградена Весела Георгиева-Стаматова.

След оцененото с най-високо качество вино от френския сорт „Тивердо“ на Николай Стойнев енологът снощи класира пробата, представена от Станка Муртова, читателка в библиотеката в кв. Старо Струмско. Оказа се, че майстор на еликсира е нейният брат, строителният предприемач Антон Муртов.

С третото място пък бе отличено виното на семейството на енолога Васка и  Крум Стоилови.

Празникът завърши с дегустация на всички вина и благодарение на мезетата, съобразително подсигурени от библиотекарите, участниците си тръгнаха само с весел блясък в очите и пожелания тази година реколтата да е още по-добра и виното още по-хубаво.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене