Олимпийците закрепиха с дюбели четирите стени на постамента, фугираха със силикон всички ръбове, поставиха отново голямата плоча с надписа на място

Санданчанинът В. Транков, Р. Каптиев от Сатовча и съратниците им от олимпийския клуб ремонтираха паметника на Васил Левски в Чикаго

Членовете на Олимпийски клуб „Васил Левски” в Чикаго ремонтираха бюст-паметника на Апостола в двора на българската православна църква „Св. Иван Рилски”. Олимпийците закрепиха с дюбели четирите стени на постамента, фугираха със силикон всички ръбове, поставиха отново голямата плоча с надписа на място (GRANITE LEADERS), въстановиха счупените плочки на площадката пред монумента и закрепиха вазите със здравец, които са сложени отстрани на паметника, наподобяващи лапи на лъв. Членовете на олимпийския клуб свършиха цялата работа за около четири часа, съобщи chicago.bg.

Отговорник по изпълнението на ремонта беше най-старият олимпиец и един от основателите на клуба майстор Недялко Хубенов от с. Дрангово, Кърджалийско. Двамата зам. председатели на клуба, перничаните Станислав Станимиров и Николай Василев, също се включиха активно във възстановяването на паметника. Освен трима от основателите на олимпийския клуб в работата се включиха и новите членове Васил Транков от Сандански, треньорът на „Левски” /Чикаго/ Росен Каптиев от с. Сатовча, Благоевградско, и Галина Атанасова от Пловдив. 11-годишната Анисия Ботева запамети моментите за историята в снимки и видео.

„Бюст-паметникът на Васил Левски в Чикаго беше изграден от родолюбиви българи през 2015 г. и оттогава са изминали седем години, през които водата беше направила щети, които ние възстановихме. Освен майстор Недялко Хубенов никой от нас, олимпийците, не е професионален строител, но пък всички работим с голям ентусиазъм за каузата. От настоятелството на църквата помолиха от тяхно име да отправим апел към българската общност в Чикаго и по-точно към нашенците, които се занимават със строителство, да помогнат в ремонтирането на олтара пред църквата и единия ъгъл на покрива”, коментира бившият национал по таекуон-до Станислав Станимиров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене