В Благоевград откриха изложба във връзка със 145-годишнината от Освобождението

Оригинална фотография на командира на отряда, донесъл първото Освобождение на Благоевград, се съхранява в храм „Въведение Богородично“ в града. Снимката беше показана днес от отец Петър Стефанов при откриване на изложба във връзка със 145-годишнината от първото Освобождение на Горна Джумая (дн. Благоевград).

Оригиналната фотография на майор Иван Павлович Орлински е дарена на 3 март 1990 г. от семейство Чапрашикови от Дупница. Снимката е оставена като дар в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, където е и паметения знак на майор Орлински.

Идвайки в града през февруари 1878 г. като комендант, майор Орлински вече е бил с изтощени сили, разказа отец Петър Стефанов. Версиите за неговата смърт са две, като според едната е починал от раните, получени по време на военните действия, а според другата причина за смъртта му е тиф. След смъртта му признателното гражданство погребва първия освободител на града в двора на храма в квартал „Вароша“.

След 1944 г. негови роднини идват в града с дипломатическа нота и с разрешение ексхумират тленните останки на майор Орлински и ги пренасят в неговия роден край. „Но гражданството не остава неговата памет в безизвестност, напротив, организира се и изгражда каменен надпис с неговото име. Той стои в двора на храма и всяка година тържествата на 3 март в нашия град започват точно от това паметно място“, разказа още отец Петър.

Запазената снимка на майор Иван Павлович Орлински и нейната история свещеникът разказа при откриване на изложба „Паметници в България, посветени на Руско-турската война 1877 – 1878 г. и тяхното опазване“ в Регионалния исторически музей в Благоевград.

Изложбата е гостуваща, а нейни автори са историците Светлана и Герман Шакарбиев, каза пред репортер на БТА уредникът в музея в Благоевград д-р Елена Чалгънова. В нея са показани фотографии на паметници от различни населени места в страната, а сред тях е и паметният знак на майор Орлински, както и запазената автентична снимка и историята на нейното даряване.

Изложбата бе открита в навечерието на 145-годишнината от първото Освобождение на Горна Джумая, което жителите на града отбелязват на 12 февруари.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене