Ексклузивно! Топ треньорът по Джудо – Самбо Иван Разманов пред Топ Преса: Учим децата на самодисциплина, контрол, изграждме характери, здрав дух, здраво тяло…

Интервюто взеха Цвети ДИМИТРОВА и Вили ШЕЙТАНОВА 

Треньорът на спортен клуб „Джудо Неврокоп“ град Гоце Делчев Иван Разманов ексклузивно пред югозападният таблоид. Клубът по джудо в Гоце Делчев е основан през 2018 г. Треньори са Иван Разманов и Илия Ангелов. Те самите са бивши състезатели по джудо. И двамата споделят, че треньорството е истинско предизвикателство за тях, а успехите на децата са тяхната оценка за трудът им. В началото са започнали работа с 3-4 деца, а днес имат детески ученици в кимоно. 

Господин Разманов, благодарим за това, че приехте поканата за това интервю. Разкажете  ни молим нещо повече за спорта Джудо -Самбо.

-Нашият спорт е един от най-добрите, които могат да се практикуват за подрастващи деца, за възрастни, младежи и общо за всички. Джудото е японски спорт, който е измислен от Кано Джигоро през 1882г. и е изолиран от няколко вида бойни спортове, като сегашният му вариант е сведен до минимум удари. Има ключове по ръцете,задушаващи техники, хвърлящи, партер. Така е направен спортен вариант към днешна дата.

В Гоце Делчев има вече отвърдена школа по джудо самбо, която произвежда своите шампиони. Ще Ви помоля специално и ексклузивно на читателите на Топ Преса да ни разкажете историята на клуба и неговите шампиони?

-Да започнем от тази година, която измина,последната. Откакто е издаден клубът вече пет години функционира, тази година ни е една от най-успешните. Участвахме на петнадесет състезания, републикански първенства, международни турнири. В нашият град направихме за първи път републиканско първенство за две възрастови групи. Дойдаха около 1000 състезатела в двата дни и така стана един голям празник за нашият град и за клуба,ние бяхме домакини. Спечелихме две отличия от републикански първенства, едно второ и едно трето място. Надяваме се тази година да имаме вече и първо място.Конкуренцията е доста голяма – по 40-50 до 60 човека в категория стигат децата.Клубът е създаден 2018 г. и от тогава се развиваме лека по лека.

Вие сте един от спортните клубове, които е привлекал доста деца. Какво дава този спорт на подрастващото поколение?

-Както всички знаем за спорта, особено нашият дава много на подрастващото поколение. Самодисциплина, контрол, изгражда се характер, здрав дух, здраво тяло. Децата растът и се опитваме да ги предпазим от вредните навици, които ни заобикалят.

Вие как се запалихте по този спорт?

-Аз се занимавам със спорт тридесет години, специално с джудо още от 6-7клас. Заминах в София да спортувам. Завършил съм в спортно училище ЦСКА, след това НСА  и там се запознах с джудото. Още първият ден като влезнах в залата ми хареса и постепенно започнах да тренирам. Влезне ли ти веднъж джудото в кръвта не можеш да се отървеш. Шампион съм и по джудо, и по самбо от момчета до мъже на всички възрасти- общо взето първо, второ, трето място. Джудото е много добър спорт, има доста деца, ги запалва. Ако не се лъжа миналата или по миналата година джудото е обявен официално от „Юнеско”за най-добър спорт за подрастващи деца.

И понеже преподавате силов спорт няма как да не Ви попитам за насилието в смисъл как Вие като треньор успявате да внушите на децата, че силовия спорт е за защита, а не за нападение?

-Доста родители идват и казват  „Нашето дете е много буйно, има много енергия трябва да е изразходи по някакъв начин.” С всяко дете се подхожда индивидуално. Както аз така и колегата им обясняваме, че някой ако иска да проявява агресия тук е момента в залата с тренировки и нахъсаност да покаже умениятаси  и да се пребори на състезание. Джудото учи децата не само да се защитават, но и да уважават противника си и в същото време да покажат най- доброто на което са способни. По-този начин като тренират си изкарват негативната енергия и не се занимават със странични побоища.

 Какви са плановете Ви за 2023г.?

-Тази година се надяваме да бъде по успешна. Предстоят ни републикански първенства в Димитровград за момчета и момичета, и за юноши и девойки младша възраст. Те ще бъдат началото на месец април. След това имаме международни турнири, после отборно първенство което ще е в Пазарджик,подготвяме се за тях.

Благодарим,че ни позволихте да направим интервю с Вас. Моля за Вашето послание към читателите на ТопПреса.

-Моето послание е колкото се може повече хора да се занимават със спорт. Благодарим и на Вашата медия, че отразява постиженията на нашият клуб.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене