Иван Милушев, директор на Градска художествена галерия – Благоевград: Новият облик на галерията привлича много повече посетители

Благоевградският художник Иван Милушев е удостоен с диплом от Кеймбридж за цялостно творчество и принос в развитието на художественото изкуство. Пътят към отличието започва преди години с обща изложба в софийската зала на ул.”Шипка”. Там участва с 3 картини пастел, озаглавени „Женски профил”, две от които са продадени. По-късно Иван Милушев получава писмо от проф. Филип Уорд от Кралския географски институт на Великобритания. Те се срещат в София, професорът търси женски лик за корица на своя книга и моли благоевградчанинът да му предостави частично права за ползване на една от неговите картини. Иван Милушев му предоставя всички права. По предложение на проф. Уорд е организирана изложба във Великобритания, включени са 26 творби на Милушев, от които 23 са продадени. През 2013 г. благоевградчанинът получава писмо, с което му съобщават, че е номиниран за диплом и медал на Международния биографичен център на Обединеното кралство. За престижното отличие са номинирани около 2 000 интелектуалци в изкуството от цял свят. През юни тази година Иван Милушев получава официално писмо от Международния биографичен център на Кеймбридж, че е награден с диплом на института. Иван Милушев е благоевградски художник, график и илюстратор. В творческата си биография има над 10 самостоятелни изложби в България и още толкова в чужбина – Льоне, Германия; Модена, Италия; Кеймбридж, Англия; Брескюир, Франция и т.н.. Със свои картини е участвал и в изложби в Унгария, Полша, Русия, Чехия, Сирия и Ливан. От ноември 2013 г. е директор на благоевградската художествена галерия.

Срещам се с г-н Милушев с който имам честта да се познавам от доста години, за това си позволявам да му говоря на „Ти“.

Здравей, приятелю с какви очаквания започна 2017 година за теб?
– Очакванията са много големи, моите и надявам се на благоевградската публика и гостите на града, които потенциално ще минат през настоящата година през залите на Градска художествена галерия – Благоевград. Казвам това защото, направихме една много интересна програма, още през края на ноември я приключихме, като план. Очакват ни много интересни събития в тази посока.

Като чуя, че предстои нещо интересно винаги ми се иска Топ Преса да е първата медия, която да го обяви публично. Може ли да издадем кое ще е първото събитие?
– Първото е още днес… ( 20 януари ) в 18:00 часа откриваме една много интересна изложба на проф. Десислава Минчева. Тя е един много силен български художник от средното поколение, ние сме връстници с нея, даже съученици от Художествената гимназия в София. Тя след това завърши живопис при Светлин Русев в първият му курс, след това стана негов асистент, а сега вече е професор и всъщност ръководи катедрата. Между другото тя е дъщеря на небезизвестна българска художничка Калина Тасева, която е от нашия край, от село Влахи. Една жена художник, която през всичките години, става дума за преди 30-40 години, като един от ръководителите на Съюза на българските художници помагаше много на групата на благоевградските художници и винаги е била с много добро отношение към тях. Аз се опитах да поканя и Калина Тасева да покаже и свой работи тук, но тя е в едно недобро здравословно състояние. В количка е, те е в напреднала възраст. Единствената реакция, която се получи, беше това нейно искрено вълнение, дори се и разплака от мисълта и удоволствието, че я каним, че а помним, че я наем тук в Благоевград. Но на този етап категорично отказа да направи изложба. Но за сметка на това дъщеря ѝ, връщам се към събитието от днес Десислава Минчева ще покаже най-новите си платна в изложбените зали на Градска художествена галерия – Благоевград…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене