4 вакантни места в Пиринско обявени на конкурс за най-доходоносната професия – частен съдебен изпълнител

53273-632x358

Министерството на правосъдието обяви конкурс за 4 вакантни места за частни съдебни изпълнители /ЧСИ/ в района на Окръжен съд – Благоевград и хвърли в трескава надпревара десетки мераклии от областта, отговарящи на елементарното условие да са с юридическо обрзование и да имат 3-годишен юридически стаж.

В деня на любовта – 14 февруари 2015 г., те ще могат да се кандидатират за законно най-доходоносната професия в България. Тя се издържа от такси – за образуване на изпълнително дело и връчване на призовка по 20 лв., а за въвод във владение – не по-малко от 200 лв. Най-големият приход за изпълнителя идва от процента от сумата, която е успял да върне на кредитора. Например ако успее да продаде апартамент за 75 000 лв., ЧСИ ще получи 4225 лв.  Неофициално се говори, че за гилдията на ЧСИ средният годишен доход е 250 000 лв.

За 14.02. е планиран писменият изпит, но тъй като той ще се провежда за запълване на всичките 68 вакантни места за ЧСИ в 25 съдебни района в страната, много вероятно е да се проведе в няколко поредни дни.  Припомняме, че на предишния конкурс през 2011 г. 243 души се бореха за 16 места в 3 града.

Особено трескаво се приема предстоящото събитие в общините от Благоевградска област, където съдебни изпълнители няма. Разпределението в Пиринско е следното: в Благоевград е най-пренаселено с ЧСИ, защото в града са канторите на Александър Цанковски, Милица Велева, Виолина Тозева, Гергана Стойнева и двамата държавни съдебни изпълнители Пламен Калайджиев и Снежана Тарпошева, плюс Георги Цеклеов, който е монополист в Разлог, но има и доста обекти в областния център. Шукри Дервиш, който действа в родната община Гоце Делчев, пък отскоро има и кантора в Петрич, където пое всички обекти, подлежащи на публична продан, включително и тези на колегата си Христо Георгиев – заместник-кмет на южния град, на когото на 13 май тази година бе отнета правоспособността на основание чл. 31, ал. 1, т. 5 от Закона за частните съдебни изпълнители /поради несъвместимост на частния съдебен изпълнител с длъжностите народен представител, министър, кмет или общински съветник/.

Всички останали общини са свободни и се очаква напливът от юристи да е огромен.

По първоначалните сметки на правосъдното министерство, направени по данните на ГРАО, трябваше да бъде обявен конкурс за 137 нови ЧСИ, от които 8 в Благоевградска област, но впоследствие бе решено определянето на броя им да става по данни на Националния статистически институт от последното преброяване, а не по сметките на ГРАО. Данните на НСИ пък показаха, че населението от последното преброяване не се е увеличило и не се налага разкриване на нови места, а трябва само да се попълнят незаетите в момента. Съгласно закона 1 ЧСИ се полага на 30 000 жители. До момента конкурси за съдебни изпълнители имаше през 2006 и 2011 г. и с малки изключения местата бяха заети, впоследствие обаче правосъдното министерство отне правата на доста от тях заради груби нарушения и така бройката на вакантните места се качи до 68.

Очаква се кандидатите да се подложат на яко зубрене, защото за пръв път те няма да могат да ползват  нормативни актове, съдебна практика и помагала по време на писмения изпит. Това според експертите на Министерството на правосъдието ще гарантира допускането на действително добре подготвени и компетентни участници и ще може да се оцени по-добре тяхната теоретична подготовка. Застраховката е необходима, защото по време на двата конкурса, когато се окомплектоваше съставът на частните съдебни изпълнители, имаше сериозни съмнения за манипулации, особено там, където един кандидат е имал висока оценка на писмения изпит и много по-ниска на устния. Като пример в правните среди се даваше точно Шукри Дервиш, който с решение на тогавашния секретар на ЦИК Сабрие Сапунджиева беше резерва в РИК – Благоевград по време на парламентарните избори през 2005 г. и в същото време присъства в кандидатската листа на ДПС. На конкурса за частен съдебен изпълнител през 2006 г., когато якорудчанката Сапунджиева вече е заместник-министър на правосъдието от ДПС, Дервиш се представи точно по схемата добра оценка на писмения и лоша на устния, което не му попречи да го спечели.

Днес изтича 14-дневният срок, в който Камарата на частните съдебни изпълнители трябва да заяви мнението си за конкурса, след което се предвижда един месец за обществено обсъждане.

Настоящите съдебни изпълнители обаче въобще не са във възторг от това, че на хоризонта се задават нови техни конкуренти, които ще късат от залъка им. Неслучайно вече се появи статистика на професионалното им сдружение, според която броят на изпълнителните дела намалява за първи път от 2006 г. насам – след като всяка година техният брой се качвал с около 20%, през 2013 г. за пръв път има спад от 16%.

В Кюстендил и Перник конкурси за ЧСИ не се предвиждат.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене